Ruokaviraston mukaan korvasienten turvallisuudessa on edelleen epävarmuuksia
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön selvityksen mukaan nykyinen keittosuositus ei poista kaikkia korvasienten sisältämiä myrkkyjä. Kahteen kertaan keitetyissä sienissä voi edelleen olla 18 % alkuperäisestä gyromitriinipitoisuudesta.

– Nykyohjeistuksen mukaan korvasienet suositellaan keittämään runsaassa vedessä (yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä) kahteen kertaan 5 minuutin ajan, Ruokaviraston sivulla kerrotaan.

Gyromitriini aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja vakavimmillaan maksavaurioita tai neurologisia oireita. Kuivaaminen vähentää myrkkyä vähemmän kuin keittäminen – pahimmillaan jopa puolet myrkystä jää jäljelle.

Gyromitra esculenta in Finland
Wikipedia Commons

Gyromitriinin vaikutukset ihmiseen eivät ole täysin selvät

Eläinkokeissa gyromitriinin on havaittu aiheuttavan mahdollisesti syöpää, mutta ihmisiin soveltuvaa näyttöä ei ole. Myrkylle ei ole voitu määrittää turvallista altistumisrajaa, koska tiedot sen vaikutuksista ihmisille ovat puutteellisia ja osin ristiriitaisia.

Vaikka Suomessa ei ole viime vuosikymmeninä kuollut kukaan korvasienimyrkytykseen, vuosittain raportoidaan useita lievempiä myrkytyksiä. Turvallisuuden parantamiseksi tarvitaan lisää tutkimusta sekä gyromitriinin pitoisuuksista että sen vaikutuksista ihmiskehossa.

Lähde: Ruokavirasto.fi