Salmonella on bakteeri, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen tyyppisen infektion, jota kutsutaan salmonelloosiksi.

Tartunta tapahtuu yleensä saastuneen ruoan tai veden välityksellä, yleisimmin raaoista tai huonosti kypsennetyistä eläinperäisistä tuotteista (esim. kananmunat, liha, siipikarja).

Oireet ilmenevät tyypillisesti 6–72 tuntia altistuksen jälkeen ja niiden voimakkuus voi vaihdella merkittävästi.

7032001289 d75b8cc17d c
Kuva: Flickr.com

Tilanne Suomessa hyvä

​Suomessa salmonellatilanne on kansainvälisesti verrattuna hyvä, kiitos tehokkaiden valvonta- ja torjuntatoimien. Vuonna 2023 ilmoitettiin yhteensä 821 salmonellatapausta, mikä vastaa 15 tapausta 100 000 asukasta kohden. Näistä tartunnoista 47 % oli kotimaassa saatuja, THL kertoo.

Salmonellan aiheuttamat tyypillisimpiä oireita:

  • Ripuli (usein vetinen, joskus limainen tai verinen)
  • Vatsakivut ja krampit
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Kuume (yleensä lievä tai kohtalainen)
  • Päänsärky
  • Lihaskivut
  • Yleinen huonovointisuus ja väsymys
pexels sora shimazaki 5938359 1
Kuva: pexels.com

Oireiden kesto ja riskiryhmät

Salmonellatartunnan aiheuttamat oireet kestävät yleensä 4–7 päivää. Useimmat potilaat paranevat ilman antibioottihoitoa. Oireet voivat olla voimakkaampia riskiryhmiin kuuluvilla ihmisillä, kuten lapsilla, vanhuksilla ja heikentyneen immuunijärjestelmän omaavilla.

Mahdolliset taudin aiheuttamat riskit:

  • Nestehukka vaikean ripulin seurauksena.
  • Harvinaisissa tapauksissa bakteeri voi levitä verenkiertoon, mikä voi aiheuttaa vakavampia infektioita, kuten sepsistä, niveltulehdusta tai sydänläppien tulehdusta.

Lähteet: THL, Mayo Clinic