
Lillukan (Rubus saxatilis), -lehdistä kannattaa hauduttaa herkullista ja ravitsevaa teetä.
Lillukan lehdissä on ananasta muisuttava tuoksu ja alkukesästä poimitut lehdet on helppo esivalmistaa teetä varten. Ruokakirjailija ja somevaikuttaja Mari Moilanen paljastaa parhaan menetelmän lillukan lehtien käsittelemiseen.
– Lillukka – ykkössuosikkini. Runsaina rönsyinä kasvava lillukka kiilasi mun suosikkiteeainekseksi. Se tuoksuu aivan ananaksesta. Näin alkukesästä poimitut lillukanlehdet hiostavat tosi nopsasti. Pari tuntia uunissa riittää, Mari kertoo Instagramissa.
Miten lillukkatee edistää terveyttä?
- Lillukan kaikki osat sisältävät runsaasti tanniineja, jotka alentavat limakalvojen sekä suoliston tulehdusta.
- Erityisesti lehtihauduke on perinteisesti yhdistetty ripulin ja vatsavaivojen lievittämiseen käyttöön.
Tulehdusten rauhoittaminen
- Tanniinit ja muut fenoliset yhdisteet auttavat rauhoittamaan erityisesti vatsan ja suoliston limakalvoja.
- Lehtihaudukkeen tulehdusta hillitsevä vaikutus voi tukea ruoansulatusta ja limakalvojen terveyttä
Mari Moilasen ohjeet hiostamiseen:
– Poimi, nahista pari tuntia. Hiosta käsien välissä, kokoa lasipurkkiin. Peitä löysästi kannella/rei’itetyllä foliolla, sillä fermentoituminen tarttee happea. Laita 45-50 asteiseen uuniin tekeytymään. Poista, kun yrtit tummuvat/rusehtuvat. Kuivata rutikuiviksi kuivurissa. Säilö ilmatiiviiseen purkkiin.
– Suosittelen sydämeni pohjasta testaamaan!!! Mari hehkuttaa seuraajilleen Instagramissa.
Alla Marin Instagramiin julkaisema video.