
Leivät voivat sisältää yllättäviä määriä suolaa.
Suomalaisten ruokavaliossa on edelleen liikaa suolaa, mutta sen saantia voi vähentää yksinkertaisin keinoin. Yksi helpoimmista tavoista on kiinnittää huomiota päivittäin syödyn leivän suolapitoisuuteen.
Tänään, perjantaina 28. helmikuuta, vietetään jälleen kansallista ruisleipäpäivää.
Ainesosaluettelosta selviää enemmän kuin uskotkaan
Leipähyllyillä valinnanvaraa riittää, ja tuotteiden erot voivat olla yllättävän suuria. Ravintosisältöjen ja pakkausmerkintöjen viidakossa kuluttajan voi olla vaikea tehdä terveellisiä valintoja.
– Meillä on mielettömän rikas leipäkulttuuri täällä Suomessa, voisi sanoa että maailman rikkain. Löytyy todella moneen lähtöön. Esimerkiksi reikäleipä tulee lännestä ja limppu idästä, Mensonen kertoi MTV Uutisten haastattelussa.
Haastattelun yhteydessä vertailimme eri ruisleipien pakkausselosteita. Mensosen mukaan yksi keskeinen asia on syytä tarkistaa, jos haluaa tehdä terveellisemmän valinnan: suolapitoisuus.
– Kun meillä on tämä sydän- ja verisuonitaudiston kansanterveysongelma, niin on paljon ihmisiä, joiden kannattaa seurata suolan saantia. Pakkauksesta lukemalla se määrä löytyy.
Kuinka paljon suolaa on liikaa?
Mensosen mukaan normaalisuolaisen leivän yläraja on 1,1 grammaa suolaa sadassa grammassa. Jos pitoisuus ylittää tämän, tuotteessa on ilmoitettava sen olevan voimakassuolainen. Tällaisia leipiä löytyy kaupoista edelleen.
– Erityisesti ulkomailta tuotujen leipien joukossa, ikävä kyllä. Se [tieto] lukee siellä aika pienellä. Usein sanotaan, että “voi, se oli niin hyvän makuinen leipä” ja sitten paljastuu, että suolaa on 1,8 grammaa, Mensonen totesi ja summasi vielä:
– Siinä [suolapitoisuudessa] kannattaa olla tarkkana, jos on terveyshaasteita.
Lähde: MTV