Tulinen ruoka voi olla haitallista tai epämukavaa tietyille ihmisryhmille, vaikka se on monille täysin turvallista ja jopa hyödyllistä kohtuullisesti nautittuna.

Tulinen ruoka ei ole vain makuelämys – se voi myös tehdä hyvää keholle! Kapsaisiini, chilin vaikuttava aine, voi tehostaa aineenvaihduntaa, edistää verenkiertoa ja vapauttaa hyvän olon hormoneja.

Mutta tulinen ruoka ei sovi kaikille. Tässä riskiryhmät, joiden kannattaa harkita sen välttämistä tai rajoittamista:

pexels prathsnap 13145992
Kuva: pexels.com

1. Vatsavaivoista kärsivät

  • Henkilöt, joilla on närästystä, refluksitauti tai mahahaava: Tulinen ruoka voi ärsyttää ruokatorvea ja mahalaukkua, pahentaen oireita.

2. Ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivät

  • Tulinen ruoka voi pahentaa vatsan kipuja, turvotusta ja ripulia.

3. Henkilöt, joilla on peräpukamia

  • Tulinen ruoka voi aiheuttaa polttavaa tunnetta ulostaessa ja pahentaa oireita.

4. Pienet lapset

  • Heidän ruoansulatuskanavansa on herkempi, ja he voivat reagoida voimakkaammin tulisiin mausteisiin.

5. Raskaana olevat naiset

  • Ei suoranaista kieltoa, mutta tulinen ruoka voi pahentaa närästystä ja ruoansulatusvaivoja, jotka ovat yleisiä raskauden aikana.

6. Henkilöt, joilla on suun tai nielun tulehduksia

  • Esimerkiksi aftat, ientulehdus tai kurkkukipu voivat pahentua tulisen ruoan vaikutuksesta.

Jos olet epävarma, sopiiko tulinen ruoka sinulle, on hyvä keskustella asiasta lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa, erityisesti jos sinulla on jokin perussairaus.

Yleisesti ottaen tulinen ruoka on kuitenkin turvallista perusterveelle ihmiselle.

Lähteet: NHS, Mayo Clinic