Kotimainen omena on terveellistä ja ekologista lähiruokaa!
Kotimainen omena on paljon enemmän kuin välipala – se on pala suomalaista luontoa ja osa terveellistä ruokavaliota. Pohjoisen valon kypsyttämät omenat ovat luonnostaan makeita ja kirpeitä mutta samalla vähäkalorisia ja kuitupitoisia.
Omenat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, antioksidantteja ja flavonoideja, jotka tukevat vastustuskykyä ja sydänterveyttä.
Kotimaisen omenan etuna on myös tuoreus: se on usein poimittu vain päiviä ennen myyntiä.
Listasimme alapuolelle riskiryhmiä, joille omena on erityisen hyvä hedelmä.

Sydän- ja verisuonitaudit
Omenat sisältävät runsaasti liukoista kuitua (erityisesti pektiiniä), joka alentaa LDL-kolesterolia (“huono kolesteroli”) ja tasaa veren sokeripitoisuuksia. Ne sisältävät myös polyfenoleja, kuten kversetiiniä ja floretinia, joilla on antioksidanttisia ja tulehdusta vähentäviä vaikutuksia
Tyypin 2 diabeteksen riskiryhmät
Omenat auttavat hillitsemään verensokerin nousua ja parantavat insuliiniherkkyyttä. Niiden matala glykeeminen indeksi ja kuitupitoisuus tukevat verensokerin hallintaa.
Ylipainoiset ja metabolista oireyhtymää sairastavat
Runsaskuituinen ja vähäkalorinen omena lisää kylläisyyttä ja voi tukea painonhallintaa
Suolistoterveyden kannalta riskiryhmät (esim. ummetuksesta kärsivät)
Omenan liukoinen ja liukenematon kuitu (pektiini ja selluloosa) edistävät suolen toimintaa ja ravitsevat hyödyllistä suolistomikrobistoa.
Ikääntyneet
Omenien antioksidantit voivat suojata solujen hapettumisstressiltä, ja niiden kuitu tukee ruoansulatusta sekä sydän- ja verisuoniterveyttä. Omenat ovat myös helposti pureskeltava ja vatsaystävällinen vaihtoehto.
Jaa juttu läheisillesi, jotta he muistavat popsia omenan välipalaksi!