Pidäthän huolen siitä, että saat tarpeeksi D-vitamiinia talvisin?
Päivittäisen D-vitamiinin saantisuosituksen voi täyttää helpoiten tietyillä D-vitamiinia sisältävillä ruoilla tai tarvittaessa ravintolisillä.
Tässä kolme loistavaa D-vitamiinin lähdettä.
1. Rasvainen kala
Rasvaiset kalat ovat ylivoimaisesti paras luonnollinen D-vitamiinin lähde.
- Lohi (150–300 IU / 100 g)
- Silakka (100–200 IU / 100 g)
- Makrilli (250–400 IU / 100 g)
- Sardiinit (170 IU / 100 g)
2. D-vitaminoidut elintarvikkeet
Monet elintarvikkeet on rikastettu D-vitamiinilla, mikä tekee saannin helpoksi:
- D-vitaminoitu maito (1 lasi, noin 100 IU)
- Kasvipohjaiset juomat (soija-, kaura-, tai mantelimaito, noin 100 IU / lasi)
- Maitotuotteet ja margariini (rikastettu D-vitamiinilla, noin 50–100 IU / annos)
3. Munankeltuainet
- D-vitamiinia: Noin 40 IU per keltuainen.
- Kanan ruokinta vaikuttaa D-vitamiinipitoisuuteen: Ulkona kasvatettujen kanojen munat sisältävät enemmän D-vitamiinia.
THL:n suositukset ja huomiot
D-vitamiinin merkitys:
- Vahvat luut tarvitsevat D-vitamiinia; se auttaa ehkäisemään murtumia esimerkiksi liukastumisen yhteydessä.
- Talvella D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää.
D-vitamiinisuositukset:
Aikuiset (<75 v):
- Ruoasta riittävä saanti, jos käytetään D-vitaminoituja maitoja, rasvalevitteitä ja syödään kalaa 2–3 kertaa viikossa.
- Jos ruokavalio ei riitä, suositus on 10 µg päivittäin lokakuusta maaliskuun loppuun.
Yli 75-vuotiaat: 20 µg päivässä ympäri vuoden.
Lapset:
- Alle 1-vuotiaat: Katso tarkat suositukset valmisteen pakkauksesta.
- 1-vuotiaat: 10 µg päivässä.
- 2–17-vuotiaat: 7,5 µg päivässä ympäri vuoden.
Raskaana olevat ja imettävät: 10 µg päivässä ympäri vuoden.
Erityistarpeet: Huolehdi D-vitamiinilisästä erityisesti, jos:
- Olet vegaani.
- Olet tummaihoinen tai käytät peittäviä vaatteita ympäri vuoden.
- Ulkoilet vain vähän.
Lähteet: THL, National Institutes of Health, Harvard T.H. Chan School of Public Health