Keittiömestari Kari “Kape” Aihisella on erityinen suhde savulohipastaan. Hän oppi sen tekemisen vuonna 1994, kun aloitti vakituiset työt turkulaisessa legendaarisessa pizzeria Denniksessä.
Aluksi Aihinen toimi kokkina, mutta jo puolen vuoden kuluttua hänestä tuli keittiömestari.
Ravintolan listalla oli tuolloin salmon linguine – lämminsavulohipasta, joka maustettiin currylla. Aihinen ei vielä silloin arvannut, että kyseisestä reseptistä tulisi hänen eniten jakamansa ruokaohje. Parinkymmenen vuoden aikana currylla maustetun savulohipastan resepti on löytänyt tiensä monen kotikokin keittiöön, ja se on mukana myös hänen kirjassaan Kape 24h (Tammi 2017).
– Tämä on simppeli ja täyttävä pasta, jossa on suosikkimaustettani currya. Rakastuin curryyn jo vuonna 1994 Denniksessä, Aihinen kertoo Iltalehden mukaan.
Vaikka curry tunnetaan usein kanaruokien mausteena, Aihisen mielestä se sopii erinomaisesti myös lohelle.
– Curry oli ensimmäisiä mausteseoksia. Se on sopivan lempeä ja tulinen, hän toteaa.
Aihisen mukaan curry toimii lohen kanssa erityisen hyvin, koska se tasapainottaa ja pehmentää kalan rasvaisuutta.
– Curry sopii yllättävän hyvin kalan mausteeksi, hän kiteyttää.
Kape Aihisen Currylla maustettu savulohipasta
(4 annosta)
Ainekset
- tuoretta tilliä
- 200 g kylmäsavulohta
- 200 g lämminsavulohta
- pastaa (esim. spagettia tai pennepastaa)
- puolikas purjo
- voita
- 3 tl curryjauhetta
- 3 dl kuohukermaa
- 0,5 prk (75 g) ranskankermaa
- 1 rkl vastapuristettua sitruunamehua
- mustapippuria myllystä
- suolaa
Valmistusohjeet
- Silppua tilli ja leikkaa lohet reilun kokoisiksi paloiksi. Tarkista, että kala on ruodotonta.
- Kiehauta vesi isossa kattilassa ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi.
- Huuhtaise ja pilko purjo ja paista sitä voissa kevyesti. Älä ruskista. Lisää curryjauhe ja kypsennä hetki, kunnes purjo pehmenee hieman.
- Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon noin 5 minuuttia. Sekoita lohipalat varovasti joukkoon. Viimeistele ranskankermalla, sitruunamehulla ja tillisilpulla. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
- Tarjoa spagetin tai pennepastan kanssa. Valmista lisukkeeksi vaikkapa värikäs salaatti.
Lähde: IL












