Onko mitään parempaa kuin lämmin, vastapaistettu pulla, jonka tuoksu täyttää koko keittiön?
Jos haluat onnistua kotileivonnassa ja saada aikaiseksi erityisen pehmeät pullat, kannattaa kokeilla ruokatoimittaja ja martta Outi Mehdon vinkkiä. Hänen menetelmänsä salaisuus piilee raaka-aineiden tasapainossa, hyvässä vaivauksessa ja ennen kaikkea tangzhong-esitaikinassa.
Mikä on tangzhong?
Tangzhong on Japanista tuttu tekniikka, jota käytetään kuohkeiden ja pitkään tuoreina pysyvien leivonnaisten valmistukseen. Menetelmä perustuu siihen, että pieni osa jauhoista ja nesteestä kuumennetaan ennen taikinan valmistusta. Tuloksena syntyy sakea, vanukasmainen esitaikina, johon loput aineet lisätään vasta myöhemmin.
Tämän ansiosta taikinaan muodostuu täydellinen rakenne – se tarvitsee vähemmän hiivaa ja vain yhden kohotuksen. Varsinaista taikinaa ei siis kohoteta lainkaan, vaan pullat muotoillaan heti valmiiksi.

Pehmeimmät pullat
Esitaikina
- 2 dl maitoa
- ½ dl vehnäjauhoja
Taikina
- 2 dl kylmää maitoa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 ps (11 g) kuivahiivaa
- 1 rkl jauhettua kardemummaa
- ¾ tl suolaa
- 10 dl vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
- 80 g pehmeää voita
Voiteluun
- 1 kananmuna
- 1 rkl vettä
Päälle
- noin ½ dl raesokeria
Valmistusohjeet
- Valmista ensin esitaikina. Laita pieneen kattilaan maito ja jauhot ja sekoita ne kierrevatkaimella hyvin yhteen. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes taikinasta tulee vanukasmaisen sakeaa. Siirrä kattila pois liedeltä, sekoita vielä ja anna jäähtyä noin 5 min.
- Siirrä esitaikina taikinakulhoon ja sekoita joukkoon kylmä maito. Sekoita seuraavaksi joukkoon sokeri, kuivahiiva, kardemumma ja suola. Lisää sitten 6 dl jauhoista muutamassa erässä välissä sekoittaen. Sekoita joukkoon kananmuna ja sen jälkeen pehmeä voi. Lisää sitten 3 ½ dl jauhoja – säästä ½ dl leivontaan – ja vaivaa taikinaa, kunnes se on saavuttanut hyvän ja kimmoisan sitkon. Vaivaa siis ainakin 5–10 minuuttia. Taikina jää hyvin pehmeäksi, mutta irtoaa kädestä ja osin myös kulhosta. Voit käyttää taikinan vaivaamiseen yleiskonetta tai vaivata käsin.
- Ripota pöydälle ½ dl jauhoja ja kumoa taikina jauhojen päälle. Jätä lepäämään 5–10 minuutiksi.
- Pyöritä hiukan jauhotetuin käsin taikinasta 14–16 kpl pienehköjä pyöreitä pullia ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Käytä tarvittaessa kahta uunipeltiä. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa puolitoista tuntia.
- Lämmitä uuni 220 asteeseen. Sekoita yhteen kananmuna ja vesi ja voitele kohonneet pullat seoksella. Ripota päälle hiukan raesokeria tai mantelilastuja. Nosta pullat uuniin ja paista keskitasolla noin 8–10 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä uunien lämpötiloissa on eroja.
- Nosta pullat uunista, anna jäähtyä ja nauti sellaisenaan tai täytä mieluisilla täytteillä.
Lähde: Ilta-Sanomat
Resepti: Outi Mehto