Unohda nakkipiilot! Vihreistä pavuista valmistetut papupiilot ovat herkullisia ja terveellisempi vaihtoehto.
Vihreät pavut ovat loppukesän ja alkusyksyn sesonkiherkku. Kotimaisia papuja löytää nyt lähes kaikista ruokakaupoista – ne ovat erittäin ravitsevia ja kypsyvät nopeasti.
Vihreitä papuja voi paistaa, grillata tai keittää – kunhan et kuumenna niitä ylikypsiksii!

Kokeile tätä Marttojen reseptiä.
Papupiilo ainekset
- 250 g tuoreita vihreitä papuja
- suolaa keitinveteen
- 1 rkl rypsiöljyä
Punasipulirelissi
- 3–4 punasipulia
- 1,5 rkl margariinia tai voita
- 2 rkl öljyä
- 1,5 tl suolaa
- mustapippuria
- 4 rkl fariinisokeria
- 0,5 dl punaviinietikkaa
Taikina
- 1 tl suolaa
- 0,5 ps kuivahiivaa
- 6 dl hiivaleipäjauhoja
- 2,5 dl maitoa
- 0,5 dl kasviöljyä
Voiteluun
- kananmuna
Pinnalle
- seesaminsiemeniä
Valmistusohjeet
- Valmista täytteeseen tuleva sipulirelissi. Kuori punasipulit ja viipaloi ohuelti.
- Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa. Lisää sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä pehmeiksi. Nosta hieman lämpöä ja jatka kuullottamista, kunnes sipulit saavat hieman väriä.
- Lisää suola, mustapippuri ja fariinisokeri. Sekoittele, kunnes sokeri on sulanut.
- Lisää viinietikka ja anna kiehua matalalla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos on paksuuntunut. Jäähdytä ja siirrä puhtaaseen purkkiin.
- Valmista taikina. Sekoita suola ja kuivahiiva jauhoihin. Kuumenna neste noin 42-asteiseksi ja lisää jauhot vähän kerrallaan. Lisää loppuvaiheessa öljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota puolisen tuntia.
- Huuhtele pavut ja leikkaa kovat kärjet pois. Esikypsennä pavut keittämällä niitä suolatussa vedessä muutaman minuutin ajan. Kaada siivilään ja valuta. Jäähdytä huuhtelemalla kylmällä vedellä. Pyörittele pavut öljyssä.
- Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan. Kauli ensimmäinen pala jauhotetulla työpöydällä suorakaiteen muotoiseksi (n. 50 x 10 cm).
- Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä suorakaide 10–12 kolmioksi vuorovinoin viilloin.
- Levitä kullekin palalle leveään päähän sipulirelissiä ja aseta päälle muutama pavunpalko. Kääri rullalle leveästä päästä alkaen. Nosta kääröt leivinpaperille uunipellille niin, että taikinan sauma jää alle. Täytä kaikki kolmiot ja anna kohota liinan alla vielä noin 15 minuuttia.
- Voitele papupiilot kananmunalla tai kasvijuomalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Resepti: Martat.fi