Keittokirjailija ja ruokavaikuttaja Satu Koivisto suosittelee valmistamaan tomaattikastiketta kerralla suuren kattilallisen.
Hänen mukaansa kastike on osoittautunut niin monikäyttöiseksi, että hän palaa siihen yhä uudelleen, vaikka kokeilee välillä muitakin vaihtoehtoja.
Koivisto kuvailee tomaattikastiketta lähes täydelliseksi arjen pelastajaksi. Hänen perheessään se nautitaan usein spagetin kanssa sellaisenaan, mutta kastike taipuu myös moniin muihin ruokiin. Esimerkiksi munakoisoviipaleet ja tomaattikastike muodostavat yhdessä parmesaanin kanssa klassisen Melanzane alla parmigianan.
Kastike sopii myös lasagneen, gnocchivuokaan tai pizzan päälle. Kun sitä löytyy pakastimesta valmiina, on maukkaan aterian tekeminen jo pitkällä. Koivisto kannustaa tekemään koko annoksen kerralla, mikäli pakastimessa on tilaa, sillä puolittaminen voi myöhemmin harmittaa.
Satu Koiviston tomaattikastike
- 4 keskikokoista sipulia
- 2 isoa porkkanaa
- 2 varsisellerin vartta
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 rkl öljyä
- 2 prk (à 400 g) kokonaisia tomaatteja, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
- 3 dl vettä tomaattipurkkien huuhtelemiseen
- 2 tl kuivattua oreganoa tai 1 tl kuivattua timjamia tai 1 dl hienonnettua tuoretta basilikaa tai 1 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
- 1 tl suolaa
- muutama kierros mustapippuria myllystä
- (1 tl sokeria)
Valmistusohjeet
- Kuori ja hienonna sipulit. Pese porkkanat huolellisesti ja paloittele, niitä ei ole pakko kuoria. Huuhtele ja hienonna lehtiselleri. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
- Lorauta öljy kattilaan ja lisää sipuli, porkkana ja lehtiselleri. Kuullota kaikessa rauhassa, kunnes sipulit ovat muuttuneet raukeiksi, noin vartti.
- Siirrä muut kasvikset kattilan reunoille ja lisää keskelle tarvittaessa tilkka öljyä. Lisää valkosipuli ja paista pari minuuttia sekoitellen, ennen kuin sekoitat valkosipulin muiden kasvisten joukkoon.
- Lisää tomaattisäilykkeet. Jos käytät kokonaisia tomaatteja, hakkaa niitä hajalle puulastalla. Huuhtele tomaattipurkit vedellä ja lisää vesi kattilaan. Jos käytät kuivattuja yrttejä, lisää ne kattilaan. Jos käytät tuoreita yrttejä, hienonna ne, mutta lisää vasta lopuksi.
- Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä tunti. Lisää tuoreet yrtit kattilaan haudutuksen loppuvaiheessa.
- Lopuksi soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Maista. Jos kastike maistuu hapokkaan terävältä, lisää sokeria.
- Jäähdytä ja pakasta puolet, säilö puolet jääkaappiin (lasi)rasiassa.
Resepti: Satukoivisto.fi