Jouni Toivasen liha-makaronilaatikon maussa on jotain ainutlaatuista.

Iltalehden mukaan keittiömestari Jouni Toivasen makaronilaatikkoa on kuvailtu ”järjettömän hyväksi” ja ”parhaaksi koskaan.”

Jouni kehitti alunperin reseptin vuonna 2017 Glorian ruoka ja viini -lehteen.

– Ruoanlaitto on kemiaa ja se maistuu etenkin tässä laatikossa. Kemia selittää, miksi tämä laatikko on muita parempi. Raaka-ainetta pitää käsitellä tietyllä tavalla, jotta siitä saa kaiken irti, Toivanen kertoo ja jatkaa:

– Jauheliha paistetaan rapeaksi kuumalla pannulla, tarvittaessa pienemmissä osissa, jotta se ei keity, vaan oikeasti paistuu. Tärkeintä on, että pannu on kuuma. Uunissa munamaito sen sijaan hyydytetään hissukseen. Silloin laatikosta tulee mehukkaampi, Toivanen neuvoo.

Keittiömestarin mukaan valmistusvaiheissa ei kannata oikoa, sillä se vaikuttaa suoraan makuun.

Jouni Toivasen makaronilaatikko

  • 5 dl täysjyvämakaronia
  • 1 pieni sipuli
  • 1 + 3 rkl rypsiöljyä
  • 400 g paistijauhelihaa
  • 2 tl suolaa
  • 1/4-1/2 tl valkopippuria myllystä
  • 1/4 tl jauhettua maustepippuria

Munamaito:

  • 8 dl täysmaitoa
  • 3 kananmunaa

Lisäksi:

  • 100 g cheddarjuustoraastetta (muukin juustoraaste käy)

Valmistusohjeet:

  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Kuullota sipulia 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Siirrä sipulit sivuun odottamaan.
  3. Valuta makaronien keitinvesi. Valuta makaroneista keitinvesi, kaada makaronit takaisin kattilaan ja jäähdytä ne täyttämällä kattila kylmällä vedellä. Valuta vesi hetken päästä pois. Näin makaronit pysyvät irtonaisina.
  4. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää lämpöä. Ruskista jauheliha öljyssä kuumassa pannussa muutamassa erässä. Täytä kerrallaan enintään 2/3 pannunpinta-alasta, jotta liha paistuu, ei keity. Lisää sipuli ja mausteet jauhelihan joukkoon.
  5. Sekoita munamaito isossa kulhossa. Lisää jauheliha ja valutetut makaronit. Sekoita ja kaada uunivuokaan. Paista 150-asteisesssa uunissa 1 tunti.
  6. Ota laatikko uunista ja laita uuni lämpiämään ylälämmölle 250 asteeseen. Ripottele juustoraaste laatikon pinnalle ja paahda vuokaa ylätasolla 8 minuuttia tai kunnes pinta on rapea ja ruskea.

Lähde: Iltalehti