
Valmista ketsuppi itse – se on helppoa!
Ketsuppia löytyy lähes jokaisesta kotitaloudesta – se maistuu monen arkiruoan kanssa ja yleensä myös lapset pitävät siitä kovasti.
Kaupan valmiit ketsupit sisältävät yleensä kuitenkin runsaasti sokeria ja säilöntäaineita, joiden jatkuva nauttiminen ei ole kovin terveellistä. Toki on olemassa sokerittomia ja makeuttamattomia versioita, mutta niiden maku jakaa mielipiteitä.
Oli miten oli – ketsupin valmistaminen on yllättävän helppoa. Kerromme alla miten onnistut!

Itsetehty ketsuppi
Ainekset:
- 1 kg tomaattimurskaa (tai tuoreita tomaatteja pilkottuna)
- 1 sipuli (hienonnettuna)
- 2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
- 0,5 dl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
- 0,5 dl fariinisokeria (tai hunajaa)
- 1 tl suolaa
- 1 tl sinappijauhetta (tai 1 rkl tavallista sinappia)
- 1 tl paprikajauhetta
- 0,5 tl kanelia (tai neilikkaa)
- 0,5 tl jauhettua maustepippuria
- (Chilijauhetta, jos haluat tulisuutta)
Valmistus:
- Kuullota sipulit ja valkosipuli: Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit pehmeiksi.
- Lisää tomaatit: Kaada tomaattimurska tai pilkotut tomaatit kattilaan. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes tomaatit pehmenevät.
- Mausta ja keitä kokoon: Lisää etikka, sokeri ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 30–45 minuuttia, kunnes seos sakenee.
- Soseuta: Kun seos on sopivan sakeaa, soseuta se sileäksi sauva- tai tehosekoittimella.
- Siivilöi (valinnainen): Jos haluat todella sileän koostumuksen, painele ketsuppi siivilän läpi.
- Säilö: Kaada valmis ketsuppi puhtaisiin, desinfioituihin lasipurkkeihin tai pulloihin. Säilytä jääkaapissa.
Säilyvyys: Kotitekoinen ketsuppi säilyy jääkaapissa noin 2–3 viikkoa. Jos haluat pitemmän säilyvyyden, voit lisätä hieman enemmän etikkaa tai pakastaa sen pieniin annoksiin.
Tällä reseptillä saat täyteläisen, luonnollisen ja säilöntäaineettoman ketsupin, joka maistuu paremmalta kuin kaupasta ostettu!