Keitot maistuvat erityisen hyviltä viileinä ja pimeinä syysiltoina.
Perunasosekeitto valmistuu edullisista raaka-aineista ja maistuu lempeältä – muistan vieläkin, kuinka hyvältä se maistui, kun tulin kotiin pihaleikkien ja ruoka odotti valmiina.
Oli miten oli – tämä arkiruokien klassikko saa ihanaa makua pekonista, jota itse tykkään lisätä mukaan reilusti.
Pekoni kannattaa pakastaa ennen leikkaamista.
Perunasosekeitto pekonilla
(4 annosta)
Ainekset
- 8–10 jauhoista perunaa kuutioituna (n. 800 g)
 - 1 porkkana kuutioituna
 - 1 sipuli
 - 150–200 g pekonia
 - 1 rkl voita tai öljyä
 - 1 litra kasvis- tai lihalientä
 - 1–1,5 dl kermaa (tai maitoa, jos haluat kevyemmän version)
 - mustapippuria
 - suolaa maun mukaan
 - (halutessa) tuoretta persiljaa tai ruohosipulia koristeluun
 
Valmistusohje
- Valmistele raaka-aineet.
Kuori ja pilko perunat ja porkkana pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli. - Paista pekoni.
Leikkaa pekoni pieneksi ja paista pannulla rapeaksi. Nosta suurin osa pekonista talouspaperin päälle odottamaan, mutta jätä noin 1 rkl pekonirasvaa kattilaan makua varten. - Kuullota sipuli.
Lisää kattilaan voi tai öljy ja kuullota sipuli pekonirasvassa, kunnes se pehmenee ja saa hieman väriä. - Keitä kasvikset.
Lisää perunat, porkkana ja liemi. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat hajoavat helposti. - Soseuta.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tai perunasurvimella, kunnes rakenne on pehmeä ja tasainen. - Viimeistele.
Lisää kerma, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna keitto uudelleen, mutta älä enää kiehauta voimakkaasti. - Tarjoile.
Annostele keitto lautasille ja ripottele päälle rapea pekoni. Koristele persiljalla tai ruohosipulilla. 
Vinkkejä
- Jos haluat lisätä savuisuutta, lisää keittoon tilkka savupaprikajauhetta.
 - Pekonin sijaan voit kokeilla myös kylmäsavukinkkua tai paahdettua pancettaa.
 
 












