Keitot maistuvat erityisen hyviltä viileinä ja pimeinä syysiltoina.

Perunasosekeitto valmistuu edullisista raaka-aineista ja maistuu lempeältä – muistan vieläkin, kuinka hyvältä se maistui, kun tulin kotiin pihaleikkien ja ruoka odotti valmiina.

Oli miten oli – tämä arkiruokien klassikko saa ihanaa makua pekonista, jota itse tykkään lisätä mukaan reilusti.

Pekoni kannattaa pakastaa ennen leikkaamista.

Perunasosekeitto pekonilla

(4 annosta)

Ainekset

  • 8–10 jauhoista perunaa kuutioituna (n. 800 g)
  • 1 porkkana kuutioituna
  • 1 sipuli
  • 150–200 g pekonia
  • 1 rkl voita tai öljyä
  • 1 litra kasvis- tai lihalientä
  • 1–1,5 dl kermaa (tai maitoa, jos haluat kevyemmän version)
  • mustapippuria
  • suolaa maun mukaan
  • (halutessa) tuoretta persiljaa tai ruohosipulia koristeluun

Valmistusohje

  1. Valmistele raaka-aineet.
    Kuori ja pilko perunat ja porkkana pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli.
  2. Paista pekoni.
    Leikkaa pekoni pieneksi ja paista pannulla rapeaksi. Nosta suurin osa pekonista talouspaperin päälle odottamaan, mutta jätä noin 1 rkl pekonirasvaa kattilaan makua varten.
  3. Kuullota sipuli.
    Lisää kattilaan voi tai öljy ja kuullota sipuli pekonirasvassa, kunnes se pehmenee ja saa hieman väriä.
  4. Keitä kasvikset.
    Lisää perunat, porkkana ja liemi. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat hajoavat helposti.
  5. Soseuta.
    Soseuta keitto sauvasekoittimella tai perunasurvimella, kunnes rakenne on pehmeä ja tasainen.
  6. Viimeistele.
    Lisää kerma, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna keitto uudelleen, mutta älä enää kiehauta voimakkaasti.
  7. Tarjoile.
    Annostele keitto lautasille ja ripottele päälle rapea pekoni. Koristele persiljalla tai ruohosipulilla.

Vinkkejä

  • Jos haluat lisätä savuisuutta, lisää keittoon tilkka savupaprikajauhetta.
  • Pekonin sijaan voit kokeilla myös kylmäsavukinkkua tai paahdettua pancettaa.

LUE MYÖS: Linnan juhlat 2025: Yle teki poikkeuksellisen päätöksen (Cinemania.fi)