Tässä helppo ja herkullinen resepti vadelmachutneylle, joka maistuu esimerkiksi grillatun kalan, lihan ja juustojen kanssa.
Vadelmien kypsyminen
- Etelä-Suomessa vadelmat kypsyvät usein heinäkuussa
- Pohjoisessa kypsyminen tapahtuu yleensä viikon–kolmen viiveellä etelään nähden .
- Kasvihuoneessa tai tunneliviljelyssä satokausi voi alkaa jo kesäkuun lopussa, kun taas avomaalla sato on runsaimmillaan heinä-elokuussa
Luonnossa vadelmia löytyy etenkin avohakkuualoilta, joissa kasvit alkavat tuottaa satoa noin 2–5 vuotta hakkuiden jälkeen.

Vadelmachutney resepti
Ainekset:
- 3 dl tuoreita tai pakastettuja vadelmia
- 1 pieni punasipuli, hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
- 1 dl fariinisokeria (tai tavallista sokeria)
- 0,5 dl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
- 0,5 tl suolaa
- 0,25 tl chilihiutaleita (tai maun mukaan)
- (Halutessasi: ripaus kanelia tai neilikkaa)
Ohje:
- Laita kaikki ainekset kattilaan.
- Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 20–30 minuuttia, kunnes seos sakenee hillomaiseksi.
- Sekoita välillä, ettei chutney pala pohjaan.
- Anna jäähtyä ja purkita puhtaaseen lasipurkkiin.
Säilyvyys: Jääkaapissa noin viikon verran. Voit myös pakastaa tai säilöä sterilisoituihin purkkeihin pidempää säilytystä varten.
Nauti ihanasta ja eksoottisesta herkusta!