Tänä kesänä suomalaiset ovat löytäneet uuden herkun: pinsan.
Tämä italialaista alkuperää oleva, ilmava ja rapeapohjainen leipä on noussut vahvasti esiin niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Pro Kala ry:n mukaan pinsa on erinomainen pohja myös kalaruoille – se yhdistyy vaivattomasti loheen, katkarapuihin ja muihin meren makuihin, ja toimii siten hienosti tarjoiltavaksi loppukesän juhliin.
Kevyen rapsakka pohja
Pinsan suosio perustuu sen kevyen rapsakkaan pohjaan. Taikina saa pitkän kohotusajan, ja sen valmistuksessa käytetään usein vehnä-, riisi- ja soijajauhojen seosta. Pinsa on perinteisesti soikea ja litteä, ja sen voi paistaa uunissa, grillissä tai vaikkapa air fryerissä paloina. Kaupoista löytyy valmiita pinsapohjia, joten valmistus käy helposti – tärkeimmäksi vaiheeksi jää herkullisten täytteiden lisääminen.
Kala erityisen hyvää pinsan päällä
Pro Kala ry korostaa, että kala sopii erityisen hyvin pinsan päälle. Öljyyn säilötty tonnikala, lohi tai muu kalasäilyke tuo mehevyyttä, varsinkin kun ne yhdistää mozzarellaan. Kylmäsavukalan voi puolestaan lisätä valmiin pohjan päälle paiston jälkeen ja viimeistellä kokonaisuuden tilliöljyllä. Myös katkaravut ja mäti tekevät pinsasta juhlavan, ja tällöin täytteet kannattaa asetella vasta jäähtyneelle pohjalle.
Katso alapuolelta Pro Kala ry:n pinsaohjeet.
Tonnikalapinsa
- 1 pieni fenkoli
- 2 rkl valkoviinietikkaa + ripaus sokeria + suolaa (pikkeliliemi)
- 1 valmis pinsapohja
- 1 dl laadukasta tomaattikastiketta
- 1 tlk tonnikalaa (tai muuta säilykekalaa öljyssä)
- 1 mozzarella-pallo
- ½ punainen chili ohuina siivuina
- Limemajoneesia (kaupasta)
- Mustapippuria
- Hunajaa
- Koristeluun: paahdettuja siemeniä ja yrttejä

Valmistus
- Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi, pikkelöi fenkoli sekoittamalla ne etikka-sokeri-suolaliemeen vähintään 15 minuutiksi.
- Levitä tomaattikastike pinsapohjalle, murentele päälle tonnikala, revi sen päälle mozzarellaa.
- Paista 225 °C uunissa noin 8–10 minuuttia tai kunnes juusto on ruskistunut.
- Lisää pinsan päälle pikkelöity fenkoli, chilisiivut ja valuta pinnalle hieman hunajaa ja limemajoneesia.
- Viimeistele paahdetuilla siemenillä ja yrteillä, leikkaa paloiksi ja tarjoile.
- Kylmäsavulohipinsa tilliöljyllä ja paahdetulla perunalla on täydellinen yhdistelmä suomalaisia ja italialaisia makuja.
Valkoinen pinsa kylmäsavukirjolohella
- 1 valmis pinsapohja
- 2 dl crème fraîchea
- 1 tl pestoa
- 1 dl mozzarellaraastetta
- 1 pkt kylmäsavukirjolohta
- 2–3 varhaisperunaa ohuina siivuina
- 1 tl oliiviöljyä
- Suolaa, mustapippuria
Tilliöljy:
- ½ ruukkua tuoretta tilliä
- 1 dl neutraalia öljyä (esim. rypsi)
- Ripaus suolaa
Koristeluun:
- Tuoretta tilliä, sitruunansiivuja, pikkelöityä punasipulia

Valmistus:
- Tee tilliöljy: soseuta tilli, öljy ja suola sauvasekoittimella tai blenderissä. Jos seos on liian paksua, lisää öljyn määrää.
- Sekoita crème fraîche ja pesto, levitä pinsapohjalle.
- Pese varhaisperunat, leikkaa siivuiksi, sivele öljyllä ja mausta suolalla, paahda pannulla tai airfryerissä kevyesti kullanruskeiksi.
- Laita perunaviipaleet pinsapohjalle, ripottele päälle mozzarellaraastetta. Paista pinsaa uunissa 225 °C noin 9 minuuttia.
- Lisää päälle kylmäsavukirjolohi, tuore tilli, sitruunasiivut ja pikkelöity punasipuli. Valuta tilliöljyä kauttaaltaan pinsan päälle.
- Vinkki: punasipulin pikkelöintiohje on katkarapupinsojen reseptissä.
Katkarapupinsa mascarponetäytteellä on uudenlainen, kaunis ja helposti jaettava herkku.
Katkarapupinsat
1 valmis pinsapohja
Tilkka oliiviöljyä voiteluun
Täyte:
- 125 g mascarponea
- 1 tl raastettua sitruunankuorta
- 1 rkl sitruunamehua
- Suolaa ja valkopippuria maun mukaan
Päälle:
- 1 pss kuorittuja katkarapuja (valmiiksi valutettuja)
- ½ punasipuli pikkelöitynä
- Valkoviinietikkaa, suolaa ja sokeria (pikkeliliemi)
- Reilusti tuoretta tilliä silputtuna
- Kirsikkatomaatteja
- 1 prk mätiä
- Tilliöljyä
- Yrttejä

Paista pinsapohja sellaisenaan:
- Voitele pohja kevyesti oliiviöljyllä ja paista 225 °C noin 8 minuuttia, kunnes pinta on kauniin rapea.
- Anna jäähtyä täysin. Leikkaa paloiksi hieman vinottain, mutta pidä palaset yhdessä.
- Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään maun mukaan valkoviinietikkaa, sokeria ja ripaus suolaa. Pikkelöi punasipuliviipaleita seoksessa vähintään 15 minuuttia.
- Sekoita mascarpone, sitruunankuori, sitruunamehu ja mausteet keskenään.
- Levitä mascarponeseos jäähtyneelle pinsalle. Ripottele päälle katkaravut, punasipulirenkaat ja puolitetut tomaatit.
- Lisää päälle mätiä, tilliöljyä ja yrttejä.
Vinkki: tilliöljyn reseptin löydät kylmäsavukala-pinsan reseptistä.
Jaa reseptit ystävillesi!