Syysiltojen herkkupöytään sopii näyttävä ja helppotekoinen skagenpiirakka, jonka reseptin on luonut kokki Teresa Välimäki.

Rapean lehti- tai voitaikinapohjan päällä levittäytyvä raikas skagenseos tuo makuun merellistä juhlavuutta, ja viimeistely kylmäsavulohella, katkaravuilla ja tillillä tekee annoksesta todellisen katseenvangitsijan.

Tämä nopeatekoinen suolainen piirakka on täydellinen tarjottava erilaisiin juhlatilaisuuksiin tai miksei vaikkapa brunssille!

Toast skagen med lojrom och citron November 2023
Yleensä skagenia nautitaan leivän päällä. Kuva: Wikipedia Commons

Teresa Välimäen skagenpiirakka

Ainekset

  • 1 iso kaaviloitu voi- tai lehtitaikinalevy
  • 1 pieni kananmuna

Skagenseos

  • 600 g sulatettuja pakastekatkarapuja
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 dl majoneesia
  • 1 iso punasipuli hienonnettuna
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • reilusti tuoretta tilliä hienonnettuna
  • ripaukset suolaa ja mustapippuria

Koristeluun

  • 150 g kylmäsavulohta
  • 100 g sulatettuja pakastekatkarapuja
  • tuoretta tilliä

Valmistusohje

  1. Sulata taikinalevy. Nosta se leivinpaperille ja kauli levyä hieman suuremmaksi. Vedä veitsellä viillot taikinaan noin 1,5 cm päästä sen reunoista, ikään kuin piirtäisit taikinalevylle kehykset.
  2. Riko kananmunan rakenne haarukalla ja voitele levy kananmunalla. Pistele keskiosaan haarukalla reikiä.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä. Paina keskiosaa tarvittaessa hieman alaspäin, jolloin syntyy reunallinen piirakkapohja.
  4. Valuta katkaravut. Sekoita skagenin ainekset keskenään ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
  5. Lusikoi skagenmassa piirakkapohjalle. Koristele pinta kylmäsavulohella, katkaravuilla ja tillillä. 

Jaa resepti tutuillesi!

LUE MYÖS: Vähän parempaa graavikalaa – tällä reseptillä teet vieraisiin vaikutuksen (Kalajutut.fi)