Täydellinen lasagne syntyy hyvillä kastikkeilla.

Keittiömestari Risto Mikkola korostaa, että kastikkeiden valmistuksessa kannattaa panostaa huolellisuuteen. Vaikka lasagneen tarvitaan vain kaksi kastiketta – juustokastike ja tomaatti-jauhelihakastike – niiden laatu vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen.

Tällä kertaa Mikkola esittelee lasagnen, jossa pastalevyt on korvattu kesäkurpitsaviipaleilla. Tämä tuo ruokaan keveyttä ja tekee siitä myös gluteenittoman, jos juustokastike suurustetaan esimerkiksi maissitärkkelyksellä vehnäjauhojen sijaan.

Kesäkurpitsalasagne

  • 2 kesäkurpitsaa 0,5 cm pitkinä viipaleina
  • jauhelihakastiketta
  • juustokastiketta
  • 80 g juustoraastetta
  1. Levitä voidellun lasagnevuoan pohjalle ensin jauhelihakastiketta ja sitten juustokastiketta.
  2. Lado päälle kesäkurpitsaviipaleita niin, että kastikkeet peittyvät. Laita päälle taas jauhelihakastiketta ja juustokastiketta. Valmista seuraavat kerrokset samaan tapaan.
  3. Varaa päällimmäiseen kerrokseen juustokastiketta ja juustoraaste. Kypsennä 160 asteessa noin 45 minuuttia.

Jauhelihakastike

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli hakkeena
  • 6 valkosipulinkynttä viipaleina
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 3 dl vettä
  • 2 tomaattia kuutioina
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • 400 g naudan jauhelihaa
  1. Paista jauheliha öljyssä paistinpannussa kauniin ruskeaksi ja mausta suolalla.
  2. Freesaa kattilassa öljyssä sipulit. Lisää etikka, tomaattipyree, tomaattimurska ja vesi, kiehauta.
  3. Sekoita joukkoon paistettu jauheliha, tomaatit ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä 40 min. Lisää basilika ja tarkista maku.

Juustokastike

  • 3 dl maitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 300 g juustoraastetta
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • 1 rkl Maizenaa
  1. Sekoita kylmänä kattilassa maito, kerma, suola, pippuri ja Maizena.
  2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää juustoraaste kiehuvaan kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Hauduta 10 minuuttia koko ajan sekoittaen.

Resepti: IL / Pippuri