Maitohorsma on täysin syötävä kasvi, ja sillä on pitkä historia niin ravinto- kuin rohtokasvinakin.

Kevään ja kesän lähestyessä monet kasvit aloittavat kasvunsa ja osaa voi hyödyntää myös ravintona. Tiesitkö esimerkiksi, että maitohorsman versoja voi pikkelöidä?

Ekoelamani.fi julkaisi helpon reseptin, jota seuraamalla onnistut.

Huomioitavaa

  • Maitohorsma ei ole myrkyllinen, mutta suurina määrinä tanniinit voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
  • Suositeltavaa kerätä puhtailta alueilta, ei teiden varsilta tai saastuneilta alueilta.
  • Nuoret kasvit maistuvat parhailta – vanhempina muuttuvat puisemmiksi ja kitkerämmiksi.
5749069595 59baf56075 c
Kuva: Flickr.com

Marinoitu maitohorsma

Ainekset

  • 2 dl pastöroimatonta omenaviinietikkaa
  • 1 dl kookossokeria (voit lisätä sokeria enemmän jos tykkäät makeammasta marinadista)
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Sterilisoi lasipurkki kuumassa uunissa. Aseta lasipurkki pyyhkeen tai muun alustan päälle uuniin ja anna olla hetki 100 asteessa. Nosta purkki uunista pois ja jäähdytä.
  2. Huuhtele horsman versot hyvin kylmän veden alla. Ravistele ne kuiviksi. Voit leikata horsmista pidempiä parsamaisia paloja tai pikkota ne lyhemmäksi palasiksi.
  3. Valmista marinadi. Kuumenna kuiva pannu liedellä ja poksauta etikka, eli kaada etikka kuumalle pannulle ja anna sen porista hetkisen. Muista laittaa tuuletus päälle! Poksautus tekee etikasta pehmeämmän makuisen haihduttamalla siitä alkoholin pois.
  4. Lisää tämän jälkeen hieman jäähtyneeseen seokseen suola ja sokeri sekoittaen.
  5. Mitä kauemman horsmat marinoituvat, sitä maukkaampia niistä tulee.

Maitohorsmat ovat Etelä-Suomessa juuri nyt parhaimmillaan, joten tätä reseptiä kannattaa kokeilla pikimmiten!

Resepti: ekoelamani.fi