Tasavallan presidentti paljasti taannoin yllättävän joulusuosikkinsa – kyseessä on brittien klassikko.
Alexander Stubb kertoi aikaisemmin, että hänen ehdoton suosikkinsa joulupöydässä on englantilainen “jouluvanukas” eli Christmas Pudding.
Stubbin mukaan vanukas on hänen vaimonsa äidin valmistama ja joskus jo syyskuussa tehty.
– Anoppini tekee sen jo syyskuussa. Siellä on hirveä määrä erilaisia kuivattuja marjoja ja alkoholia. Siitä tulee oikein hyvä ja suhtkoht kiinteä, Stubb kuvaili taannoin MTV:lle.
Tämä jälkkäri ei kuulu perinteisiin suomalaisiin jouluherkkuihin, miksi se tuo mukavaa vaihtelua joulupöytään.
Jouluvanukas
(n. 8 annosta)
Ainekset:
- 150 g rusinoita
- 150 g sulttaanirusinoita
- 100 g kuivattuja karpaloita
- 100 g kuivattuja luumuja (pilkottuina)
- 50 g kandeerattuja appelsiininkuoria
- 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
- 100 ml brandyä tai tummaa rommia
- 100 g voita (pehmeää)
- 100 g fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 75 g vehnäjauhoja
- 100 g korppujauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- ½ tl muskottipähkinää
- Ripaus suolaa
Valmistusohjeet:
- Valmistele hevelmät:
- Sekoita kuivatut hedelmät, kandeeratut appelsiininkuoret, appelsiinin kuori ja mehu sekä brandy isossa kulhossa. Peitä kelmulla ja anna maustua vähintään 12 tuntia tai yön yli.
- Taikina:
- Sekoita voi ja fariinisokeri. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa hyvin.
- Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, korppujauhot, leivinjauhe ja mausteet) toisessa kulhossa.
- Lisää jauhoseos vähitellen voi-sokeriseokseen vuorotellen hedelmäseoksen kanssa. Sekoita huolellisesti.
- Vanukas:
- Voitele vanukasmuotti tai iso metallinen kulho ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina muottiin ja peitä foliolla.
- Aseta muotti suureen astiaan tai vuokaan ja täytä se kiehuvalla vedellä niin, että vesi ulottuu noin puoleen väliin muottia.
- Höyrytä miedolla lämmöllä 5–6 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta vesi ei haihdu.
- Vanukkaan kypsytys:
- Anna vanukkaan jäähtyä ja säilytä viileässä paikassa ilmatiiviissä astiassa.
- Tarjoilu:
- Lämmitä vanukas uudelleen höyryttämällä 1–2 tuntia ennen tarjoilua.
- Tarjoile vanukas lämpimänä vaniljakastikkeen, konjakkikastikkeen tai kermavaahdon kanssa.
Jouluvanukas säilyy hyvin viikkoja. Vältä siis kiireet ja tee se valmiiksi jo nyt!













