Rapeiden ransalaisten salaisuus piilee monissa tekijöissä, kuten oikeassa perunalajikkeessa, oikeanlaisessa leikkaustavassa, esikäsittelyssä ja paistotavassa.
Vaikka nimi “ranskanperunat” viittaa Ranskaan, näiden herkkujen syntyperä on hieman epäselvä. Yleinen käsitys on, että ranskalaiset perunat eivät ole peräisin Ranskasta, vaan nimitys voi olla peräisin Englannista tai Belgiasta.
Belgialaiset väittävät usein, että he keksivät ranskalaiset perunat. Tarinan mukaan ensimmäinen kerta, kun perunoita leikattiin ohuiksi suikaleiksi ja paistettiin kullanruskeiksi, tapahtui Belgian Vallonian alueella 17. vuosisadalla. Paikalliset kalastajat olivat tottuneet paistamaan kaloja, mutta talven jäätymisen aikana he joutuivat turvautumaan perunoihin. He leikkasivat perunat suikaleiksi ja paistoivat ne kalojen tavoin.
Toinen tarina liittyy ranskalaisiin sotilaisiin, jotka palvelivat ensimmäisen maailmansodan aikana Belgiassa. Heidän kerrotaan maistaneen paistettuja perunoita ja tuoneen tämän herkun mukanaan Ranskaan.
Ranskalaiset perunat saavuttivat suosionsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa ja levisivät nopeasti ympäri maailmaa.
Yleinen virhe tekee ranskalaisista löysiä
Raa’an perunan korkea vesipitoisuus: Perunan sisältämä kosteus voi jäädä perunoiden sisään, mikä johtaa löysään lopputulokseen. Ratkaisu on huuhdella leikatut perunat huolellisesti kylmässä vedessä ja kuivata ne kunnolla ennen paistamista. Tämä poistaa tärkkelystä ja ylimääräistä kosteutta, mikä auttaa saamaan rapeamman lopputuloksen. Ranskalaisia ei tulisi myöskään laittaa liikaa pellille samanaikaisesti.
Tässä on resepti, jonka avulla voit valmistaa äärimmäisen rapeita ranskalaisia.
Ainekset:
- 4 suurta perunaa (esim. jauhoisia perunalajikkeita)
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 2 rkl oliiviöljyä
- Suolaa maun mukaan
- Pippuria maun mukaan
- Halutessasi muita mausteita (esim. valkosipulijauhetta tai grillimaustetta)
Valmistus:
- Esikäsittely:
- Kuori perunat ja leikkaa ne ensin noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja sitten suikaleiksi.
- Liota perunasuikaleita kylmässä vedessä noin 30 minuuttia. Tämä auttaa poistamaan ylimääräistä tärkkelystä, mikä tekee ranskalaisista rapeampia.
- Kuivaa perunat:
- Valuta perunat ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla.
- Mausta:
- Laita perunat kulhoon ja lisää maissitärkkelys, oliiviöljy, suola, pippuri ja halutessasi muut mausteet. Sekoita niin, että perunat saavat tasaisen maustepinnan.
- Paista:
- Esilämmitä uuni 220 asteeseen.
- Levitä perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille yhtenäiseksi kerrokseksi.
- Paista uunissa noin 30-40 minuuttia tai kunnes ranskalaiset ovat kullanruskeita ja rapeita. Käännä perunoita tarvittaessa puolessa välissä paistoa.
- Tarjoile heti:
- Ota ranskalaiset perunat uunista ja tarjoile ne heti.
Nämä ranskalaiset perunat ovat rapeita ja herkullisia. Voit myös kokeilla muita perunalajikkeita ja maustevaihtoehtoja oman makusi mukaan.
Jaa resepti Facebookissa!