Arkinen nakkikeitto saa helposti juhlavuutta – Risto Mikkola jakoi omat vinkkinsä Iltalehdelle.

Nakkikeitto kuuluu suomalaisten kotiruokien kärkijoukkoon: se on nopea valmistaa, maistuu koko perheelle ja sopii erityisesti viileneviin syyspäiviin. Keittiömestari Risto Mikkola on kuitenkin halunnut nostaa tämän perinteisen arkiherkun astetta korkeammalle tasolle pienillä mutta toimivilla kikoilla.

Yksi hänen suosittelemistaan tavoista on paahtaa juurekset ennen keittoon lisäämistä. Paahtaminen syventää makuja ja muuttaa samalla vihannesten rakennetta miellyttävämmäksi. Kun juurekset lisätään vasta tämän jälkeen liemeen, keitto saa aivan uuden sävyn.

Sulatejuusto tuo lisämakua

Makuun voi tuoda lisää täyteläisyyttä myös sulatejuustolla, kuten Koskenlaskijalla. Juuston ansiosta liemi muuttuu samettisen vaaleaksi ja saa pehmeän vivahteen.

Myös nakit voi valmistaa hieman eri tavalla kuin tavallisesti. Hitaasti voissa paistettuna niiden pintaan syntyy rapeutta ja maku syvenee. Lisäksi nakkeja voi leikata monenlaisiin muotoihin – esimerkiksi pitkittäin ohuiksi siivuiksi – jolloin tuttu ruoka saa yllättävän uuden ilmeen.

Kokeile myös muita kasviksia

Vaikka peruna ja porkkana ovat nakkikeiton peruspilareita, Mikkola rohkaisee kokeilemaan muitakin kasviksia. Mukaan sopivat hyvin esimerkiksi nauris, lanttu, palsternakka tai selleri. Nimenomaan naurista hän pitää suomalaisessa keittiössä turhan vähälle huomiolle jääneenä juureksena, vaikka se on ollut aikoinaan yhtä keskeinen kuin peruna nykyään.

2020 01 22 08 36 52 1536x1024 1
Kuva: Pixnio.com

Nakki-sulatejuustokeitto

  • 400 g nakkeja paloina
  • 1 l vettä
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 400 g perunoita paloina
  • 2 porkkanaa sentin paksuisina viipaleina
  • 3 dl varsiselleriä paloina
  • 3 dl naurista kuutioina
  • 200 g sulatejuustoa
  • 1 tl suolaa
  • 5 maustepippuria
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 dl lehtipersiljaa hakkeena
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • 1 rkl voita

Valmistusohjeet

  1. Sekoita perunat, porkkanat, varsiselleri ja nauris öljyn, suolan ja mustapippurin kanssa kulhossa. Levitä kasvikset uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan.
  2. Paista nakit kauniinvärisiksi voissa paistinpannulla.
  3. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää lihaliemikuutiot, maustepippuri ja laakerinlehdet. Lisää kaikki ainekset persiljaa lukuun ottamatta ja kuumenna kiehuvaksi.
  4. Viimeistele silputulla persiljalla. Tarjoa keitto leivän kanssa.

Lähde: Iltalehti

Resepti: Risto Mikkola

LUE MYÖS: Menin metsään ja yllätyin – metsä oli pullollaan sieniä, joita löytyy yleensä elokuussa (Marjastaja.fi)