Keittiömestari ja viime vuoden Vuoden kokki Simo Harrivaara muistuttaa, että kiireinen arki ei hellitä edes jouluna.

Kaikkia ruokia ei aina ehdi tai pysty valmistamaan itse, mutta pienillä keinoilla myös kaupan valmiista vaihtoehdoista saa juhlavamman.

Harrivaaran mukaan esimerkiksi lanttulaatikon makua voi kohentaa helposti ilman suurta vaivannäköä. Hänen salainen aseensa on ruskistettu voi, joka tuo ruokaan syvyyttä ja täyteläisyyttä.

Ruskistetun voin valmistaminen on yksinkertaista, ja sen lisääminen valmiiseen lanttulaatikkoon onnistuu nopeasti. Lopputuloksena on perinteinen jouluruoka, joka maistuu aivan kuin alusta asti itse tehty.

Ruskistetulla voilla ja timjamilla maustettu lanttulaatikko

  • 1 pkt (350 g) valmista lanttulaatikkoa
  • 1 rkl kuivattua tai tuoretta timjamia
  • 100 g ruskistettua voita
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1/2 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl pankojauhoja

Valmistusohje

  1. Laita uuni päälle 175 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset pankojauhoja lukuun ottamatta kulhossa tasaiseksi massaksi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
  2. Laita seos voideltuun uuninkestävään vuokaan, muotoile pinta lusikalla ja ripottele lopuksi päälle pankojauho.
  3. Paista 175-asteisessa uunissa ilman kantta noin 45 min, kunnes pinta on kullanruskea.

Ruskistettu voi

  • 100 g voita

Valmistusohje

  1. Sulata voi matalalla lämmöllä kattilassa.
  2. Laita lämpö täysille ja anna voin kuumentua 157-asteiseksi, välillä sekoittaen. Lämpömittari on tähän hyvä apuväline.
  3. Kaada ruskistunut voi välittömästi toiseen kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Lähde: Iltalehti

LUE MYÖS: Tätä ei saa missään nimessä tehdä marjapensaalle keskellä talvea (Marjastaja.fi)