Tässä herkullinen ja mausteinen mustaherukka-chutney – täydellinen lisuke juustoille, riistalle, grillatulle lihalle tai vaikka leivän päälle.

Mustaherukan intensiivinen maku yhdistyy chutneyssa upeasti makeaan, happamaan ja mausteiseen kokonaisuuteen. Kokeile reseptiä rohkeasti ja tuunaa sitä vaihtamalla tai lisäämällä joidenkin mausteiden määrää.

Mustaherukka-chutney

Ainekset:

  • 5 dl mustaherukoita (tuoreita tai pakastettuja)
  • 1 iso punasipuli, silputtuna
  • 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
  • 1 dl fariinisokeria (tai ruokosokeria)
  • 0,5 dl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl suolaa
  • (Halutessa) ripaus chilihiutaleita tai pieni tuore chili silputtuna
  • (Valinnainen) ½ omenaa tai päärynää kuutioituna pehmentämään happamuutta

Valmistusohje:

  1. Laita kaikki ainekset kattilaan. Jos käytät pakastemustaherukoita, voit lisätä ne jäisinä.
  2. Kuumenna kiehuvaksi ja laske sitten lämpöä.
  3. Hauduta miedolla lämmöllä noin 30–40 minuuttia, kunnes seos on sakeaa ja hillomaista. Sekoittele välillä, ettei pala pohjaan.
  4. Maista ja säädä makeus, happamuus tai mausteisuus oman makusi mukaan.
  5. Kaada puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet heti. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.

Tarjoiluvinkkejä:

  • Juustotarjottimella – erityisesti brie, vuohenjuusto tai sinihomejuusto rakastavat tätä.
  • Lihan kanssa – toimii upeasti esim. riistan, lampaan, makkaran tai grillatun kanan lisukkeena.
  • Voileivällä tai burgerissa – tuo makean-hapokasta syvyyttä.
  • Kasvisruoissa – kokeile linssipihvien tai paahdettujen kasvisten kaverina.

Säilyvyys: Jääkaapissa noin 2–3 viikkoa. Steriloituihin purkkeihin säilöttynä jopa kuukausia.

Mustaherukka-chutney on loistava tapa säilöä marjat hieman eri muodossa – mausteinen, monikäyttöinen ja täynnä syvää makua.

LUE MYÖS: Katso tästä kartasta kaikki tilat, joihin voit mennä poimimaan mansikoita itse (Marjastaja.fi)