
Lipstikka kukoistaa – nyt on aika tehdä maustekaapin aarre!
Monen puutarhassa rehottava lipstikka on nyt parhaimmillaan. Tästä vanhasta, aromaattisesta yrttikasvista valmistettu lipstikkasuola on helppo ja herkullinen tapa säilyttää kesän sato käyttövalmiina – se toimii mainiosti kasvisliemikuution korvaajana ruoanlaitossa.
Lipstikkasuola tuo syvyyttä erityisesti liharuokiin, patoihin, kastikkeisiin, keittoihin – ja toimii myös loistavana lisänä esimerkiksi lohkoperunoiden tai munakkaan mausteena.
Näin teet lipstikkasuolan:
- Kerää lipstikasta nippu varsineen ja ripusta se kuivumaan ilmavaan paikkaan, kuten keittiön nurkkaan tai katonrajaan.
Kiireisemmälle vaihtoehtona on uunikuivatus: levitä lehdet leivinpaperille ja kuivata noin 50 °C lämmössä, luukku hieman raollaan. - Kun lehdet ovat täysin kuivuneet ja rapisevia, nypi ne irti varsista ja hienonna joko morttelissa tai tehosekoittimessa.
- Sekoita kuivattu lipstikka suolaan – käytä suurin piirtein yhtä paljon kumpaakin.
Voit käyttää hienoa tai karkeaa suolaa, mieltymyksesi mukaan. - Pyöräytä seos tasaiseksi ja siirrä ilmatiiviiseen purkkiin. Säilytä kuivassa paikassa.
Lipstikkasuola on vaivaton mauste, joka tuo ruokaan syvyyttä ja täyteläisyyttä – ilman lisäaineita. Kokeile kerran ja huomaat miten ihanalta se saa ruoat maistumaan.