Lipstikka kukoistaa – nyt on aika tehdä maustekaapin aarre!

Monen puutarhassa rehottava lipstikka on nyt parhaimmillaan. Tästä vanhasta, aromaattisesta yrttikasvista valmistettu lipstikkasuola on helppo ja herkullinen tapa säilyttää kesän sato käyttövalmiina – se toimii mainiosti kasvisliemikuution korvaajana ruoanlaitossa.

Lipstikkasuola tuo syvyyttä erityisesti liharuokiin, patoihin, kastikkeisiin, keittoihin – ja toimii myös loistavana lisänä esimerkiksi lohkoperunoiden tai munakkaan mausteena.

Näin teet lipstikkasuolan:

  1. Kerää lipstikasta nippu varsineen ja ripusta se kuivumaan ilmavaan paikkaan, kuten keittiön nurkkaan tai katonrajaan.
    Kiireisemmälle vaihtoehtona on uunikuivatus: levitä lehdet leivinpaperille ja kuivata noin 50 °C lämmössä, luukku hieman raollaan.
  2. Kun lehdet ovat täysin kuivuneet ja rapisevia, nypi ne irti varsista ja hienonna joko morttelissa tai tehosekoittimessa.
  3. Sekoita kuivattu lipstikka suolaan – käytä suurin piirtein yhtä paljon kumpaakin.
    Voit käyttää hienoa tai karkeaa suolaa, mieltymyksesi mukaan.
  4. Pyöräytä seos tasaiseksi ja siirrä ilmatiiviiseen purkkiin. Säilytä kuivassa paikassa.

Lipstikkasuola on vaivaton mauste, joka tuo ruokaan syvyyttä ja täyteläisyyttä – ilman lisäaineita. Kokeile kerran ja huomaat miten ihanalta se saa ruoat maistumaan.