Kun tähtitorttu saa seurakseen makean kinuskin ja mausteisen omenatäytteen, syntyy jotain ihanan nostalgista ja uutta.

Omenainen kaneli-karamelli-tähtitorttu hurmaa tuoksullaan ja makumaailmallaan – kullankeltainen, lehtevä taikina kätkee sisäänsä syksyn parhaat maut: paistetun omenan, kinuskin ja kanelin.

Tätä versiota voi ilolla tarjoilla vaikkei olisikaan joulu – lisäksi nyt on hyvä aika kokeilla uusia reseptejä joulua varten, jottei silloin tarvitse alkaa harjoittelemaan.

Nayttokuva 2024 8 22 kello 20.07.01
Kuva: Flickr.com

Omenainen kaneli-karamelli-tähtitorttu

Määrä: n. 8 torttua
Valmistusaika: 30–40 min

Ainekset

  • 1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
  • 2–3 rkl omenahilloa tai 2 omenaa kuutioituna
  • 1–2 rkl voita (jos käytät tuoreita omenoita)
  • 1 tl kanelia
  • 1–2 rkl sokeria (vain tuoreille omenoille)
  • 4–5 rkl kinuskikastiketta (kaupan tai itse tehtyä)

Koristeluun:

  • Kanelisokeria tai paahdettuja mantelilastuja
  • Tomusokeria (valinnainen)

Valmistusohjeet

  1. Valmistele taikina:
    Ota voitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön n. 15–20 minuutiksi. Lämmitä uuni 225 °C (kiertoilma 210 °C).
  2. Valmista täyte (jos käytät tuoreita omenoita):
    • Kuori ja kuutioi omenat pieniksi paloiksi.
    • Paista pannulla voissa n. 5 min, kunnes omenat pehmenevät.
    • Lisää kaneli ja sokeri, sekoita ja jäähdytä hetki.
  3. Leikkaa ja taita tähdet:
    • Kauli levyt kevyesti ja leikkaa ne neliöiksi (noin 10 × 10 cm).
    • Tee jokaisen kulmaan viillot kohti keskusta, mutta älä leikkaa aivan keskelle asti.
    • Nosta joka toinen kulma keskelle ja paina kevyesti kiinni, niin että muodostuu tähtikuvio.
  4. Täytä tähdet:
    • Laita jokaisen tortun keskelle 1 tl omenahilloa tai omenakuutioita.
    • Lisää päälle puolikas teelusikallinen kinuskikastiketta.
    • (Älä täytä liikaa – kinuski kuplii helposti yli paistossa.)
  5. Paista:
    • Aseta tortut leivinpaperille ja paista 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja lehteviä.
  6. Viimeistele:
    • Ripottele heti kuumien torttujen päälle kanelisokeria tai koristele paahdetuilla mantelilastuilla.
    • Halutessasi viimeistellä tortut kevyesti tomusokerilla.

Tortut ovat parhaimmillaan hieman lämpiminä, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
Voit myös tarjoilla tortut seuraavana päivänä lämmitettyinä – ne pysyvät mehevinä kinuskin ansiosta.

LUE MYÖS: Monelle tuntemattomasta marjasta saa ihanan makuisen ja ravinteikkaan hillon (Marjastaja.fi)