Rapeita, kultaisia ja juuri sopivan kuohkeita – puikulaperunasta syntyy yllättävän hyvät ranskalaiset.

Ruokatoimittaja ja -bloggaaja Mari Moilanen huomasi puikuloita keittäessään, että kyseisestä perunalajikkeesta voisi kokeilla jotain uutta. Ajatus ranskalaisista syntyi sattumalta – ja lopputulos yllätti positiivisesti.

Puikula on ohut ja jauhoinen perunalajike, joka kypsyy nopeasti. Moni tietää sen tunteen, kun keitetyt puikulat hajoavat hetkessä: juuri tuo ominaisuus voikin olla valttikortti, kun tavoitteena on täydellinen rapsakkuus.

– Tiedät sen, jos olet keittänyt kuorittuja puikuloita ilman höyrykattilaa tai liian voimakkaalla lämmöllä. Pohja on täynnä mujua ja perunat hajoavat käsiin. Tästä sain ajatuksen eräänä viikonloppuna. Kaapissa oli pussi puikuloita ja päätin, että nämä friteeraan. Ja homma toimi upeasti, Moilanen kertoo Jotain maukasta -blogissaan.

Huom! Muista kuivata perunat huolellisesti ennen paistamista – pienikin määrä vettä saa kiehuvan öljyn roiskumaan hallitsemattomasti.

Täydelliset ranskalaiset

Tarvitset

  • 1 kg puikulaperunoita
  • 1 l rypsiöljyä
  • sormisuolaa
  • reikäkauhan

1. Pese perunat ja leikkaa ne paksuiksi suikaleiksi. Pienimmät perunat voit halkaista vain kahtia ja isommat neljään osaan. Taputtele perunaviipaleet kauttaaltaan kuiviksi talouspaperilla.

2. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Valurautapata on kätevä friteerauksessa, mutta myös syvä wokkipannun tyyppinen pannu käy loistavasti Uppopaista ranskalaiset reikäkauhaa käyttäen parissa kolmessa erässä. Kypsennä noin 4 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet väriä ja ovat sisältä pehmeitä.

3. Nosta ranskikset reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja mausta sormisuolalla.

Jaa vinkki ystävillesi!

Resepti: Jotainmaukasta.fi