Maa-artisokat ovat vaivattomia käyttää, kun muistaa muutaman pienen valmistusvinkin.
Syksyn ja talven aikana muhkuraiset mukulat ovat parhaimmillaan. Kotimainen maa-artisokkasato korjataan syys–marraskuussa, ja hyvin varastoituna maa-artisokkaa riittää pöytään aina maaliskuun loppuun saakka.
Monipuolinen maa-artisokka
Maa-artisokasta syntyy helposti samettisen pehmeä sosekeitto, mutta se maistuu myös mainiosti uunissa paahdettuna, gratiinissa tai kermaperunoiden seassa.
Satokausikalenterin mukaan maa-artisokan voi nauttia myös raakana: ohuiksi viipaloituna se tuo salaattiin pähkinäisen aromin. Halutessaan viipaleet voi uppopaistaa rapeiksi lastuiksi, jotka kilpailevat perunalastujen kanssa.

Kokkaa samaan tapaan kuin perunaa
Maa-artisokka on monikäyttöinen juures, jota voi hyödyntää yllättävänkin monissa ruoissa. Keittiömestari Filip Langhoff on aiemmin kertonut MTV Uutisille, että tarjoaisi maa-artisokkaa mielellään myös niille asiakkaille, jotka eivät yleensä innostu juureksista.
– Yksi sellainen, mitä ei ei ole tarpeeksi käytetty on maa-artisokka. Maa-artisokka toimii vähän samalla tavalla kuin peruna ja sitä voi käyttää melkein kaikissa paikoissa, missä perunaakin käyttäisi, Langhoff totesi.
Langhoffin mukaan erityisesti friteerattuna maa-artisokka on lähes kaikkien mieleen.
– Jos keittää ja friteeraa ne rapeaksi, ja sitten syö jonkun kivan mustavalkosipulimajoneesin tai vastaavan kanssa, niin se toimii aina, Langhoff vinkkasi.
Paahdetut maa-artisokat
Ainekset
(4 annosta)
- 600 g maa-artisokkaa
- 2–3 rkl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna tai ohuina siivuina
- 1 tl suolaa
- mustapippuria myllystä
- tuoretta timjamia tai rosmariinia (voi käyttää kuivattua, n. 1 tl)
Valmistusohjeet
- Esivalmistelu: Harjaa maa-artisokat huolellisesti puhtaiksi. Niitä ei tarvitse kuoria, mutta voit halutessasi poistaa paksuimmat kuorenpalat. Leikkaa mukulat sopiviksi lohkoiksi (keskikokoiset kahteen tai neljään osaan).
- Maustaminen: Sekoita artisokat kulhossa öljyn, suolan, pippurin ja yrttien kanssa. Lisää halutessasi valkosipuli.
- Paistaminen uunissa: Levitä artisokat leivinpaperin päälle uunipellille yhteen kerrokseen.
- Kypsennys: Paahda 200 °C:ssa noin 25–35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja sisus pehmeä. Käännä palat kerran kypsennyksen aikana.
- Viimeistely: Voit ripotella päälle vielä hieman sormisuolaa ja tuoretta yrttiä ennen tarjoilua.
Lähde: MTV / Makuja