Maa-artisokat ovat vaivattomia käyttää, kun muistaa muutaman pienen valmistusvinkin.

Syksyn ja talven aikana muhkuraiset mukulat ovat parhaimmillaan. Kotimainen maa-artisokkasato korjataan syys–marraskuussa, ja hyvin varastoituna maa-artisokkaa riittää pöytään aina maaliskuun loppuun saakka.

Monipuolinen maa-artisokka

Maa-artisokasta syntyy helposti samettisen pehmeä sosekeitto, mutta se maistuu myös mainiosti uunissa paahdettuna, gratiinissa tai kermaperunoiden seassa.

Satokausikalenterin mukaan maa-artisokan voi nauttia myös raakana: ohuiksi viipaloituna se tuo salaattiin pähkinäisen aromin. Halutessaan viipaleet voi uppopaistaa rapeiksi lastuiksi, jotka kilpailevat perunalastujen kanssa.

2195527819 248e131d0e c
(c) Su-Lin Lee

Kokkaa samaan tapaan kuin perunaa

Maa-artisokka on monikäyttöinen juures, jota voi hyödyntää yllättävänkin monissa ruoissa. Keittiömestari Filip Langhoff on aiemmin kertonut MTV Uutisille, että tarjoaisi maa-artisokkaa mielellään myös niille asiakkaille, jotka eivät yleensä innostu juureksista.

Yksi sellainen, mitä ei ei ole tarpeeksi käytetty on maa-artisokka. Maa-artisokka toimii vähän samalla tavalla kuin peruna ja sitä voi käyttää melkein kaikissa paikoissa, missä perunaakin käyttäisi, Langhoff totesi.

Langhoffin mukaan erityisesti friteerattuna maa-artisokka on lähes kaikkien mieleen.

Jos keittää ja friteeraa ne rapeaksi, ja sitten syö jonkun kivan mustavalkosipulimajoneesin tai vastaavan kanssa, niin se toimii aina, Langhoff vinkkasi.

Paahdetut maa-artisokat

Ainekset

(4 annosta)

  • 600 g maa-artisokkaa
  • 2–3 rkl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna tai ohuina siivuina
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • tuoretta timjamia tai rosmariinia (voi käyttää kuivattua, n. 1 tl)

Valmistusohjeet

  1. Esivalmistelu: Harjaa maa-artisokat huolellisesti puhtaiksi. Niitä ei tarvitse kuoria, mutta voit halutessasi poistaa paksuimmat kuorenpalat. Leikkaa mukulat sopiviksi lohkoiksi (keskikokoiset kahteen tai neljään osaan).
  2. Maustaminen: Sekoita artisokat kulhossa öljyn, suolan, pippurin ja yrttien kanssa. Lisää halutessasi valkosipuli.
  3. Paistaminen uunissa: Levitä artisokat leivinpaperin päälle uunipellille yhteen kerrokseen.
  4. Kypsennys: Paahda 200 °C:ssa noin 25–35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja sisus pehmeä. Käännä palat kerran kypsennyksen aikana.
  5. Viimeistely: Voit ripotella päälle vielä hieman sormisuolaa ja tuoretta yrttiä ennen tarjoilua.

Lähde: MTV / Makuja

LUE MYÖS: Menin metsään ja yllätyin – metsä oli pullollaan sieniä, joita löytyy yleensä elokuussa (Marjastaja.fi)