Tästä 4 aineksen pastasta tuli äitini suosikki: ”Joutuuhan tätä ottamaan santsikierroksen”
Kuva: herkuttelija.fi
Cacio e pepe on yksi yksinkertaisimmista mutta rakastetuimmista italialaisista pastoista.
Perinteisesti siinä on vain kolme ainesosaa: spagettia, Pecorino Romano -juustoa ja vastajauhettua mustapippuria. Näistä syntyy täyteläinen, kermaisen oloinen kastike – ilman tippaakaan kermaa.
Tässä versiossa klassikko saa uuden ulottuvuuden korealaisesta keittiöstä.
– Cacio e pepe on yksi lempipastojani – vain spagettia, Pecorino Romano -juustoa ja tuoretta mustapippuria, jotka yhdessä muodostavat kermaisen, juustoisen kastikkeen ilman pisaraakaan kermaa, TheKitchn -sivuston ruokatoimittaja hehkuttaa ja jatkaa:
– Oma versioni lisää mukaan pienen twistin: gochujang-tahnan. Gochujangin ja Pecorinon yhdistelmä pastaveden kanssa luo silkkisen, täyteläisen kastikkeen, joka tarttuu jokaiseen pastansäikeeseen. Maku on rohkea, mutta silti helposti lähestyttävä kaikille klassisen cacio e pepen ystäville – nyt vain pienellä lisäpotkulla.
Kuva: herkuttelija.fi
Gochujang Cacio e Pepe – italialais-korealainen fuusiopasta
Tässä reseptissä klassinen italialainen cacio e pepe saa tulisen korealaisen vivahteen gochujang-tahnasta.
Pääraaka-aineet
Spagetti: Käytä suosikkimerkkiäsi – pitkä pasta toimii parhaiten ja sitoo kastikkeen hyvin.
Pecorino Romano -juusto: Raasta itse, jotta saat täyden maun ja kermaisen koostumuksen.
Mustapippuri: Käytä kokonaisia pippureita ja murskaa ne karkeaksi huhmareessa tai lihanuijalla.
Gochujang (korealainen chilitahna): Lisää 3–4 ruokalusikallista maun ja tulisuuden mukaan.
Gochujang Cacio e Pepe – italialais-korealainen fuusiopasta
Ainekset
(4 annosta)
450 g kuivattua spagettia
Reilusti suolaa pastaveteen
85 g Pecorino Romano -juustoa (itse raastettuna, noin 1,1 dl) + hieman lisää tarjoiluun
2 rkl oliiviöljyä
1 tl karkeasti murskattuja mustapippureita
3–4 rkl gochujang-tahnaa
Valmistusohjeet
Keitä pasta: Kiehauta suuri kattilallinen reilusti suolattua vettä. Lisää spagetti ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi. Säästä noin 5 dl keitinvettä ja valuta pasta.
Valmista juustotahna: Laita raastettu Pecorino pieneen kulhoon. Lisää noin 0,6 dl pastan keitinvettä ja sekoita haarukalla, kunnes seoksesta tulee pehmeää tahnaa.
Tee kastike: Kuumenna oliiviöljy suurella pannulla keskilämmöllä, kunnes se alkaa hieman kuplia. Lisää murskattu mustapippuri ja kuullota noin 30 sekuntia, kunnes tuoksuu. Lisää gochujang-tahna ja 1,8 dl pastan keitinvettä. Sekoita ja anna kiehahtaa kevyesti.
Yhdistä pasta ja kastike: Lisää pasta pannulle ja sekoita, kunnes se on kauttaaltaan kastikkeen peitossa. Ota pannu pois liedeltä. Lisää juustotahna ja sekoita voimakkaasti pastapihdeillä. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä muutama ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kastike on kermaisen sileä ja tarttuu pastaan.
Tarjoile heti: Koristele vielä raastetulla Pecorinolla ja tarjoa lämpimänä.