Kuinka tutusta makaronilaatikosta saa tavallista paremman? Huippukokilla on muutama yksinkertainen vinkki, joilla lopputulos nousee uudelle tasolle.

Vaikka makaronilaatikko on monelle tuttu arkiruoka omalla reseptillä tehtynä, joskus kannattaa kokeilla ammattilaisen näkökulmaa. Huippukokki Jouni Toivasen versio on saanut runsaasti kiitosta eri ruokapöydissä, Iltalehdessä kerrotaan.

Toivasen ohjeen onnistumisen salaisuus piilee parissa keskeisessä työvaiheessa. Jauheliha ruskistetaan pannulla kunnolla kuumassa rasvassa, tarvittaessa useammassa erässä, jotta liha saa paistopinnan eikä ala hautua.

Myös uunivaiheessa maltti palkitaan: munamaidon annetaan hyytyä rauhassa miedommalla lämmöllä, jolloin lopputuloksesta tulee erityisen mehevä.

Jouni Toivasen makaronilaatikko

Ainekset

  • 5 dl täysjyvämakaronia
  • 1 pieni sipuli
  • 1 + 3 rkl rypsiöljyä
  • 400 g paistijauhelihaa
  • 2 tl suolaa
  • 1/4-1/2 tl valkopippuria myllystä
  • 1/4 tl jauhettua maustepippuria

Munamaito

  • 8 dl täysmaitoa
  • 3 kananmunaa

Lisäksi

  • 100 g cheddarjuustoraastetta (muukin juustoraaste käy)

Valmistusohjeet

  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Kuullota sipulia 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Siirrä sipulit sivuun odottamaan.
  3. Valuta makaronien keitinvesi. Valuta makaroneista keitinvesi, kaada makaronit takaisin kattilaan ja jäähdytä ne täyttämällä kattila kylmällä vedellä. Valuta vesi hetken päästä pois. Näin makaronit pysyvät irtonaisina.
  4. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää lämpöä. Ruskista jauheliha öljyssä kuumassa pannussa muutamassa erässä. Täytä kerrallaan enintään 2/3 pannunpinta-alasta, jotta liha paistuu, ei keity. Lisää sipuli ja mausteet jauhelihan joukkoon.
  5. Sekoita munamaito isossa kulhossa. Lisää jauheliha ja valutetut makaronit. Sekoita ja kaada uunivuokaan. Paista 150-asteisesssa uunissa 1 tunti.
  6. Ota laatikko uunista ja laita uuni lämpiämään ylälämmölle 250 asteeseen. Ripottele juustoraaste laatikon pinnalle ja paahda vuokaa ylätasolla 8 minuuttia tai kunnes pinta on rapea ja ruskea.

Lähde: IL

LUE MYÖS: 70 senttinen Rapalan viehe testissä – iskeekö jättiläinen kiinni? (Kalajutut.fi)