Vappu Pimiän juhlapöydän vakioleipä syntyy vaivattomasti.
Televisiosta tuttu juontaja Vappu Pimiä tunnetaan myös intohimoisena kotikokkina ja leipojana. Lokakuussa 2024 hän vieraili Huomenta Suomessa esittelemässä uutta Vappu jouluna -keittokirjaansa (Otava 2024), jonka resepteissä korostuvat helppous ja maku.
Ohjelmassa päästiin maistelemaan yhtä kirjan suosituimmista resepteistä, saaristolaisleipää, joka on vakiinnuttanut paikkansa Pimiän juhlapöydässä. Leipä valmistuu yksinkertaisella tekniikalla, eikä vaadi perinteistä taikinan työstämistä.
– Saaristolaisleipä on maailman helpoin tehdä. Taikinaa ei tarvitse mitenkään vaivata, tämä vain sekoitetaan, Vappu vinkkasi.
Pimiän versio ei ole niin makea
Leivän tunnusmerkkejä ovat mehevä sisus ja paistettaessa syntyvä rapea kuori. Pimiän versio poikkeaa edukseen myös maultaan, sillä se ei ole yhtä makea kuin monet kaupan hyllyiltä löytyvät saaristolaisleivät.
Saaristolaisleivän voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa, mutta se säilyy hyvin myös jääkaapissa pitkälle joulukauteen. Maku syvenee ajan myötä, joten leipä on parhaimmillaan vasta muutaman päivän kuluttua leipomisesta.
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
Annosmäärä: 2–3 leipää
Ainekset
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
- 4 dl ruisjauhoja
- 3 dl leseitä (esim. 3-viljan)
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl siirappia
- 1 rkl suolaa
Vuoan voiteluun
- 2 rkl voita tai öljyä
Voiteluun
- ½ dl siirappia
- ½ dl vettä
Valmistusohje
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon ensin hiiva,sen jälkeen kaikki muut aineet. Älä vaivaa, vaan sekoita.
- Kaada taikina voideltuihin suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin.Anna kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla tunnin verran.
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita siirappi ja vesi keskenään.
- Paista leipiä uunissa 2 tuntia ja valele muutamaan otteeseen siirappivedellä paiston aikana.
Resepti: Vappu Pimiän kirja Vappu jouluna (Otava 2024)













