Kesäkurpitsa on ihanan monipuolinen vihannes, jota voi käyttää melkeinpä mihin tahansa.
– Saan joka vuosi vanhemmiltani saman puhelun: Mitä tekisimme kesäkurpitsasta, keittiömestari Risto Mikkola kertoo Iltalehdelle.
Mikkolan mukaan kesäkurpitsaa voi käyttää melkein mihin tahansa.
– On todella monipuolinen. Kesäkurpitsaa voi käyttää samaan tapaan kuin kurkkua. Raastaa salaatteihin, lisätä raasteena tai viipaleina erilaisiin kuumennettaviin ruokiin. Se keventää ja mehevöittää ruoan. Itse grillaan usein kesäkurpitsaa, Mikkola toteaa.
Mikkola paljastaa leikkaavansa kesäkurpitsat nakin kokoisiksi siivuiksi, jotka maustetaan oliiviöljyllä, sitruunalla ja suolalla. Tämän jälkeen kesäkurpitsat grillataan kovassa kuumuudessa.

Siivuta kesäkurpitsa ja kääri se juuston ympärille
Mikkola kertoo käärivänsä ohuita kesäkurpitsasiivuja juustojen päälle. Tämän jälkeen hän laittaa nyytit varrastikkuihin ja grillaa tai paistaa ne.
– Juustoja voi vaihdella oman maun mukaan. Käytä niitä, jotka ovat omia lempijuustojasi. Reseptissäni on fetaa, goudaa ja edamia.
Kesäkurpitsa-juustovartaat
- 600 g kesäkurpitsaa
- 200 g fetajuusto tai salaattijuustoa
- 200 g Gouda-juustoa
- 200 g Edam-juustoa
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 dl lehtipersiljahaketta
Valmistusohjeet
- Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa siitä juustohöylällä pitkiä ohuita suikaleita. Ota kantapalat talteen, ne voidaan hienontaa ja pikkelöidä.
- Leikkaa juustot noin 3-4 cm pituisiksi ja 1X1cm pölkyiksi.
- Sekoita valkosipuli, öljy ja mausteet kulhossa. Lisää juustopölkyt ja sekoita varovasti.
- Aseta juustopölkky kesäkurpitsasuikaleelle ja kääri tiukasti rullalle. Pane rulla varrastikkuun.
- Kuumenna öljy pannulla ja paista vartaita muutaman minuutin ajan. Käännä varovasti lastan avulla, sillä rullat pyörivät helposti vartaassa. (Jos käytät kahta varrasta, se estää pyörimisen) Voit myös grillata vartaat.
- Paista, kunnes kesäkurpitsa pehmenee ja saa väriä. Viimeistele vartaat hunajalla ja persiljalla.
Lähde: Iltalehti
Resepti: Risto Mikkola