Tiesitkö, että perunoista voi valmistaa helposti piirakkapohjan?

Tämä on mahdollista Kalayhdistys Pro Kala ry:n lyttyperunapiirakassa, joka on saavuttanut suurta suosiota somessa.

Rasvaton ja jauhoton pohja

Lyttyperunapiirakan erityispiirre on pohja, johon ei käytetä lainkaan jauhoja tai rasvaa. Sen sijaan se valmistetaan litistetyistä, kypsistä perunoista.

– Piiraan täytteeseen tulee maukasta juustoa, ja sen päälle laitetaan reilusti kylmäsavustettua kirjolohta, kapriksia ja tilliä. Uudenvuoden kunniaksi piiras aateloida mädillä, jolloin se on todella juhlavaa tarjottavaa, kalayhdistyksestä vinkataan.

Lyttyperunapiirakka sopii hyvin myös alkupalaksi, kun se leikataan valmiiksi annospaloiksi ennen tarjoilua.

Pohja:

  • 1 kg hyvin pestyjä, pienehköjä perunoita
  • voita
  • suolaa ja pippuria

Täyte:

  • 400 g craime fraichea
  • 2 munaa
  • sitruunan kuori
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria
  • 150 g maukasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)

Päälle:

  • 150 g kylmäsavukirjolohta
  • pieniä kapriksia
  • tilliä
  • (mätiä)
  1. Pese perunat huolellisesti, poista tarvittaessa tummat kohdat. Keitä reilusti suolatussa vedessä kypsiksi.
  2. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 senttiä) ja nostele kypsät perunat vuuan päälle. Laita leivinpaperi perunoiden päälle ja paina kattilan pohjalla perunat lyttyyn niin, että ne täyttävät koko pohjan ja reunat. Tarvittaessa auta esim lusikalla.
  3. Sekoita kulhossa täytettä varten craime fraiche, munat, sitruunan kuori ja sitruunamehu, mausta suolalla ja pippurilla, lisää joukkoon juustoraaste, kääntele tasaiseksi.
  4. Levitä täyte perunapohjan päälle ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Täytteen kuuluu saada kaunis väri pintaansa.
  5. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi.
  6. Leikkaa kylmäsavulohta tarvittaessa pienemmiksi paloiksi ja asettele palat piiraan päälle, lisää pikkukapriksia, tillisilppua ja halutessasi mätiä.

Lähde: prokala ry