Lasagne ja moussaka saavat uudenlaisen, vähähiilihydraattisen muodon Lassakassa, jossa pastalevyt korvataan kasviksilla.

Italialaiset ja kreikkalaiset makumaailmat kohtaavat täyteläisessä uuniruoassa, joka valmistuu helposti tavallisista kaupan raaka-aineista ja jääkaapin juuston jämistä.

Kesäkurpitsaan tai munakoisoon pohjautuva Lassaka sopii hyvin niin arki-illan ruoaksi kuin tarjoiltavaksi vieraille.

Annos on tuhti, mutta hiilihydraatteja siinä on selvästi perinteistä lasagnea vähemmän.

plant food green produce vegetable fresh 1063015
Kuva: Pxhere.com

Kesäkurpitsalasagne

Ainekset

Kasviskerrokseen

  • 2 kesäkurpitsaa tai 1 munakoiso

Jauhelihakastike

  • 500 g naudan jauhelihaa
  • 1 suuri sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • noin 70 g tomaattipyrettä
  • suolaa ja pippuria
  • mausteita ja yrttejä maun mukaan (esimerkiksi basilikaa ja oreganoa)

Juustokastike

  • 2 dl ruokakermaa tai maitoa
  • 250 g sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskija)
  • ripaus juustoraastetta

Pinnalle

  • hieman juustoraastetta

Valmistus

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Viipaloi kesäkurpitsat pitkittäin ohuiksi siivuiksi. Asettele ne leivinpaperille, ripottele päälle suolaa ja esikypsennä uunissa hetki, jotta ylimääräinen neste haihtuu.
  2. Valmista jauhelihakastike kuullottamalla sipuli ja valkosipuli rasvassa. Lisää jauheliha ja ruskista. Sekoita joukkoon tomaattipyre, mausteet ja yrtit.
  3. Lämmitä kerma tai maito kattilassa ja sulata juusto sekaan miedolla lämmöllä. Lisää hieman juustoraastetta kastiketta paksuntamaan ja anna jäähtyä hetki.
  4. Kokoa lasagne vuokaan kerroksittain: kesäkurpitsaviipaleita, jauhelihaa ja juustokastiketta. Toista kerrokset ja viimeistele kasviksilla, loppukastikkeella ja juustoraasteella.
  5. Kypsennä uunissa 200 asteessa, kunnes ruoka on kuohahtanut ja pinta on kauniin kullanruskea.

Lopputuloksena syntyy mehevä uuniruoka, joka yhdistää kahden ruokaklassikon parhaat puolet kevyempään ja modernimpaan muotoon. 

ÄLYTTÖMÄN HYVÄÄ: Valmista hauki näin ja saat unohtumattoman herkun – ”Ei erota siiasta” (Kalajutut.fi)