Ruokakirjailija ja somevaikuttaja Mari Moilasen kuvailee puolukkaa seuraavasti: Hapan päältä, mutta sisällä makea sydän.

Puolukan kirpeyttä voi pehmentää helposti ripauksella sokeria tai muuta makeutusta – silloin sen aromi pääsee paremmin oikeuksiinsa.

Suomalaisessa tutkimuksessa on havaittu, että puolukkamehun säännöllinen käyttö voi auttaa laskemaan kohonnutta verenpainetta sekä tukea verisuonten terveyttä. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Iltalehti.

800px Puolukka
Kuva: Wikipedia Commons

Torjuu infektioita ja suojaa soluja

Puolukat sisältävät runsaasti flavonoleja, jotka kuuluvat antioksidantteihin. Ne suojaavat soluja hapettumiselta ja edistävät kehon hyvinvointia. Kivennäisaineista erityisen merkittävä on mangaani.

Myös karpalo ja puolukka sisältävät yhdisteitä, joiden on tutkimuksissa todettu ehkäisevän E. coli -bakteerien kiinnittymistä virtsateiden seinämiin. Tästä syystä niiden käyttö voi auttaa vähentämään toistuvien virtsatieinfektioiden riskiä.

Viralliset ravitsemussuositukset neuvovat syömään marjoja noin 100 grammaa eli parisen desilitraa päivässä. Puolukoiden kohdalla ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaikka nauttisi niitä reilumminkin.

Mari Moilanen kertoo, että puolukan käyttötarkoituksesta riippuen makeutusaineeksi käy niin sokeri, kookossiirappi kuin hunajakin. Erityisesti jälkimmäinen sopii mainiosti tuorepuuron sekaan.

– Makeuttaminen nostaa puolukan marjaisia aromeja esiin ja peittää kuoren ärhäkkää happamuutta. Puolukka on varsin monikäyttöinen marja, sillä puolukkaa voi sujauttaa niin makeisiin leivonnaisiin, piirakoihin ja leipiin kuin pataruokiin ja lihaisiin kastikkeisiin. Syntyypä puolukasta oiva kastike myös paistetulle lohelle, Moilanen kertoo.

Puolukka­tuorepuuro

(4 hengelle)

  • 2 dl puolukoita
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 rkl kookossiirappia tai jotain muuta siirappia
  • 1 tl aitoa vaniljaa jauheena
  • 200 g rahkajogurttia
  • 1/2 dl vaniljan makuista soijamaitoa tai tavallista maitoa
  1. Mittaa puolukat kulhoon ja murskaa marjoja hieman niin, että saat mehua ulos.
  2. Lisää muut ainekset, sekoita ja laita kulho jääkaappiin. Puuro voi imeytyä yön yli, jolloin rakenne on paksumpi, tai voit nauttia sen muutaman tunnin kuluttua valmistamisesta.
  3. Koristele pinta puolukoilla, kookoshiutaleilla ja puolukkajauheella.

Resepti: Mari Moilanen

Lähde: Iltalehti

LUE MYÖS: Tuliko paitaasi marjatahra? Näin helposti sen saa pois kiehuvan veden tai piimän avulla (Marjastaja.fi)