Ruokavaikuttaja Satu Koivisto haluaa oikoa risottoon liittyvät harhaluulot.
Yleinen käsitys on, että risottoa täytyy hartaasti hämmentää ja lisätä lientä lusikallinen kerrallaan. Koivisto tyrmää tämän. Hänen mukaansa riittää mainiosti, että nestettä lisää muutamassa erässä ja sekoittaa kunnolla vain lisäyshetkellä.
Hän valmistaa risottonsa tavallisessa, mutta melko laakeassa kattilassa. Mitä leveämpi kattila, sitä nopeammin neste haihtuu ja risotto valmistuu.
Suurimmat kompastuskivet risoton teossa ovat riisin kypsyys ja oikea koostumus. Koivisto kuitenkin kehottaa suhtautumaan niihin rennosti.
Tärkeintä on tarjota risotto heti, kun se on valmis. Italiassa risotto syödään kermaisen juoksevana, niin että se leviää lautaselle eikä jää keoksi. Kun risotto on pöydässä, ei enää tiskata tai houkutella lapsia – silloin syödään heti.
Tarvittaessa kannattaa pitää kiehuvaa vettä käden ulottuvilla, jos risotto kaipaa vielä hieman nestettä lopuksi.
Entä riisin kypsyys?
Parmesaanin lisäämisvaiheessa riisin pitää vielä olla hieman alikypsää. Se kypsyy nopeasti loppuun. Valmis riisi on napakka ja siinä saa tuntua pieni purutuntuma – nyt ei tehdä riisipuuroa.
Koivisto muistuttaa, että paras tapa oppia on kokeilla itse.
Kantarellirisotto
- 1 l kantarelleja
- 1 rkl voita
- 12 dl kasvislientä
- 1 keltasipuli (tai 3 salottisipulia)
- 2 rkl öljyä
- 4 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
- 1/4 dl sitruunamehua
- 100 g parmesaanijuustoa
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- (vettä)
Valmistusohjeet
- Puhdista ja paloittele kantarellit. Pienet kantarellit voit jättää kokonaisiksi.
- Laita kasvisliemi kiehumaan. Kuori ja paloittele sipuli(t).
- Paista sieniä kattilassa ilman rasvaa, jotta niiden neste haihtuu. Lisää voi ja paista hetki. Kumoa sienet lautaselle odottamaan.
- Lisää öljy kattilaan ja kuullota sipuli. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes se on läpikuultavaa.
- Lisää kasvislientä muutamassa osassa. Sekoita kunnolla, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä. Lisää sitruunamehu ja sienet. Voit halutessasi säästää muutaman kauneimman sienen pinnalle koristeeksi.
- Raasta parmesaanijuusto. Kun riisi on miltei al dente, lisää juusto. Tarkista suola ja jauha sekaan myllystä muutama kierros mustapippuria.
- Jos risotto uhkaa kuivua, lisää tilkka vettä. Tarjoa heti.
Lähde ja resepti: Satu Koivisto