Vuoden kokki 2024 Simo Harrivaara on loihti joulupöytään jotakin uutta mutta silti perinteisen tunnelman säilyttävää; nimittäin maa-artisokkalaatikon.
Harrivaaran versiossa maa-artisokan lempeä maku yhdistyy rosmariinin aromaattisiin sävyihin, ja viimeistelynä pinnalle paahdetut hasselpähkinät tuovat sopivasti rapeutta ja paahteista makeutta.
Lopputuloksena on juhlaruoka, joka istuu yhtä hyvin klassisten laatikoiden rinnalle kuin modernien joulumenuiden lisukkeeksi.

Maa-artisokkalaatikko rosmariinilla ja paahdetulla hasselpähkinällä
Ainekset
- 350 g kuorittua maa-artisokkaa tai valmista maa-artisokkapyrettä
- 1 rkl kuivattua tai tuoretta rosmariinia
- 100 g sulatettua voita
- 1 dl kuohukermaa
- 1 kananmuna
- 2 rkl hunajaa
- 1/2 tl jauhettua mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 2 rkl kuorittuja hasselpähkinöitä
Valmistusohjeet
- Laita uuni päälle 175-asteeseen. Jos käytät kuorittuja maa-artisokkia, niin keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja aja sileäksi sauvasekoittimella.
- Sekoita kaikki ainekset hasselpähkinöitä lukuun ottamatta kulhossa tasaiseksi massaksi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
- Laita seos voideltuun uuninkestävään vuokaan, muotoile pinta lusikalla ja raasta tai rouhi veitsellä lopuksi pinnalle kuoritut hasselpähkinät.
- Paista 175-asteisessa uunissa ilman kantta noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
Vinkki!
Maa-artisokan kuoret voi paistaa rapeaksi pienessä määrässä öljyä ja suolaa.
Resepti: Iltalehti / Simo Harrivaara













