Italiassakin herkutellaan lihapullilla – tosin hieman eri tavalla kuin Suomessa.

Kokki ja ruokakirjailija Sikke Sumari sekä muusikko ja ruokavaikuttaja Jaakko “Lieminen” Luomanen esittelevät yhteisessä uutuusteoksessaan Sikke ja Lieminen Toscanassa (Otava, 2025) reseptejä, joita on inspiroinut toscanalainen ruoka ja sen maanläheinen makumaailma.

Italialainen keittiö tunnetaan ennen kaikkea ensiluokkaisista raaka-aineista, pastoista, pizzoista ja jälkiruoista – mutta sen valikoima ei suinkaan pääty niihin.

Kirjasta löytyy esimerkiksi ohje Siken toscanalaisiin lihapulliin, jotka tuovat perinteiseen kotiruokaan uudenlaista syvyyttä.

Kirjan mukaan Toscanassa lihapullat maustetaan sillä, mitä omasta yrttipenkistä löytyy – usein tuoreilla yrteillä, paikallisella juustolla ja silputuilla kapriksilla.

Lihan jatkeeksi ja makua antamaan lisätään usein paikallista tuoremakkaraa. Tätä suosittelen lämpimästi!

Toscanalaiset lihapullat

Ainekset

  • 2 siivua valkoista leipää
  • tilkka maitoa tai vettä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 120 g pecorinoa tai parmesaania
  • 1 kananmuna
  • 400 g jauhelihaa valintasi mukaan
  • 200 g italialaista tuoremakkaraa
  • 1 dl silputtua lehtipersiljaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • vehnäjauhoja paistamiseen
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita

Valmistusohjeet

  1. Poista leivistä kuori, kuutioi sisus ja nosta kuutiot pieneen kulhoon imemään itseensä maito tai vesi.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta juusto.
  3. Puristele maito leivästä. Sekoita jauheliha, tuoremakkaran sisus, kananmunat, leipä, persilja, valkosipuli, juustoraaste, suola ja pippuri isossa (kylmässä) astiassa notkeaksi taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa sillä aikaa, kun teet kastikkeen.
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja porkkana. Hienonna sellerinvarsi. Kuullota sipulia, porkkanaa ja selleriä oliiviöljyssä noin viisi minuuttia. Lisää purkkitomaatit ja tomaattipyree. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna lopuksi sitruunatimjami joukkoon.
  5. Muotoile taikinasta palleroita ja puuteroi ne kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna voi-öljyseos paistinpannulla ja paista pullat kypsiksi.
  6. Tarjoa tomaattikastikkeen kera.

Resepti: Sikke ja Lieminen Toscanassa (Otava, 2025)

Lähde: IS

LUE MYÖS: Superhalpaa ja herkullista – älä jätä tätä särkikalaa kalatiskille lojumaan (Kalajutut.fi)