Tässä levitteessä yhdistyvät piparkakun mausteisuus ja kinuskin pehmeä makeus.
Ilta-Sanomien ruokatoimittaja Outi Mehton piparkakkutahna syntyy yllättävän vaivattomasti muutamasta raaka-aineesta. Valmistukseen ei tarvita erikoisvälineitä, sillä kattila ja sauvasekoitin riittävät. Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä ohuita piparkakkuja, jotka hajoavat tasaisesti voisulan joukkoon ja muodostavat kondensoidun maidon kanssa sileän ja levitettävän koostumuksen.
Monikäyttöinen piparitahna toimii joulupöydässä monella tapaa: se tuo uuden vivahteen riisipuuron päälle, viimeistelee tortut ja sopii erinomaisesti myös juustokakun tai muiden joululeivonnaisten päälle.
Tahnan voi käyttää heti valmistuksen jälkeen tai siirtää kannelliseen astiaan jääkaappiin. Huolellisesti valmistettuna ja puhtaissa välineissä säilytettynä se pysyy kylmässä käyttökelpoisena noin viikon.
Jääkaapissa jähmettynyt tahna pehmenee helposti lämmittämällä sitä kevyesti esimerkiksi vesihauteessa tai mikrossa.
Outin piparkakkutahna
(noin 4 dl)
Ainekset
- 100 g voita
- noin 200 g piparkakkuja (ohuita)
- 300 g kondensoitua maitoa
Valmistusohjeet
- Sulata voi kattilassa.
- Murenna piparkakut muutamassa erässä voisulan joukkoon. Kääntele välissä. Anna piparien hieman pehmetä. Siirrä voi-pipariseos korkeaan astiaan tai tehosekoittimen kannuun.
- Lisää voi-pipariseoksen joukkoon noin 1/3 osa kondensoidusta maidosta ja aloita seoksen tasaiseksi ajaminen. Lisää loput kondensoidusta maidosta parissa erässä seoksen joukkoon. Aja tasaiseksi tahnaksi.
- Käytä tahna heti tai säilytä suljetussa astiassa jääkaapissa.
Resepti: Outi Mehto / IS













