Maailman parhaaksi omenapiirakaksi ylistetty herkku on suosittua ruokablogia ylläpitävän Satu Koiviston käsialaa.
“Somenapiirakka” saa mehevyytensä salaisesta ainesosasta, mantelijauhoista.
Satu Koiviston omenapiirakka sai lempinimensä reseptin valtaisasta suosiosta, jonka seurauksena Sadun sivusto kaatui hetkellisesti.
Mantelijauhot tuovat mehevyyden
– Muistelin, kuinka eräs entinen työkaverini aina ylisti mantelijauhojen mukanaan tuomaa mehevyyttä leivonnaiseen kuin leivonnaiseen, ja niin päätin korvata vehnäjauhoista osan niillä, Satu kertoi aikanaan MTV Uutisille jatkaen:
– Uunista tuli ulos uskomaton herkku. Piirakan pohja oli ennennäkemättömän mehevä, jopa karamellisoitunut, ja se viimeinen murunen, jota kukaan ei ikinä tohdi ottaa, säilyi mehevänä seuraavaan aamuun.
Pohja
- 200 g pehmeää voita
- 2 ½ dl sokeria
- 2 munaa
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl mantelijauhoja
Päälle
- n. 10 kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa (1 1/4 l lohkoja)
- 1 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
Valmistusohje
Somenapiirakka
Valmistusaika: 20 min + 30 min paistaminen
Annoksia: n. 10 annosta
- Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.
- Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle, oman luottovuokani strategiset mitat ovat 29 x 24 cm.
- Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa omenat neljään lohkoon ja poista kota, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Lado omenaviipaleet tiiviisti taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli pienessä kipossa ja ripottele omenalohkojen päälle.
- Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti.
- Syö jäähtyneenä, vielä hiukan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
Resepti: satukoivisto.fi