Syksyn ihanin omenapiirakka – mehevä pohja syntyy mantelijauhoista.
Kun ilmat viilenevät ja illat pimenevät, moni kaipaa jotain lämmintä ja lohdullista kahvin tai teen seuraksi. Harva leivonnainen sopii syksyyn yhtä täydellisesti kuin klassinen omenapiirakka.
Mantelijauho on salaisuus onneen
Ruokavaikuttaja Satu Koiviston mukaan tämän reseptin salaisuus löytyy piirakan pohjasta. Mantelijauho tuo taikinaan mehevyyttä ja saa pinnan karamellisoitumaan vastustamattomalla tavalla. Juuri se tekee piirakasta sellaisen, että viimeinenkin murunen säilyy pehmeänä vielä seuraavaan päivään. Kyseinen resepti hurmasi Koiviston mukaan jopa Hesarin kriitikon.
Pohja kannattaa valmistaa pienempään vuokaan, jotta siitä tulee kunnolla paksu ja omenoille jää tukeva peti. Päälle ladotut kirpeät kotimaiset omenat, kaneli ja sokeri viimeistelevät piirakan niin, että se saa takuulla koko perheen hymyilemään.
Satu Koiviston suussasulava omenapiirakka
Ainekset:
- 200 g pehmeää voita
- 2 ½ dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl mantelijauhoja
Päälle:
- noin 10 kirpeää omenaa (1 ¼ l lohkoja)
- 1 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
Valmistusohjeet:
- Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa kevyesti sekaan.
- Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää ne taikinaan muutamassa erässä. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
- Levitä taikina pieneen uunivuokaan tai -pellille, jossa on leivinpaperi.
- Lohko omenat ja lado ne tiiviisti taikinan päälle. Ripottele päälle sokeri ja kaneli.
- Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakka saa kauniin värin.
- Nauti lämpimänä esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Resepti: Satu Koivisto