Pikkelöidyt marjat ja sienet tuovat makua loppukesän ruokapöytään.
Ruokavaikuttaja Mari Moilanen kannustaa hyödyntämään satokauden antimia pikkelöimällä – eikä ainoastaan kasviksia.
– Pikkelöidyt kasvikset ovat mitä mainioimpia, mutta liemi sopii myös marjoille, Moilanen muistuttaa.
Punaherukat pikkeliin!
Marin mukaan erityisesti pikkelöidyt punaherukat hurmaavat niin värillään kuin maullaan. Myös metsäsienet, kuten kantarellit ja tatit, saavat pikkelöinnistä uutta potkua.
1-2-3 – Helppo muistisääntö pikkelöintiin
Pikkelöinti käy vaivattomasti, kun muistaa klassisen suhteet: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Tätä voi soveltaa oman maun mukaan – toiset pitävät happamammasta, toiset lempeän makeasta liemestä.

Mausta makusi mukaan
Moilasen mukaan pikkelöintiliemi saa helposti uutta twistiä mausteilla. Sinapinsiementen ja laakerinlehtien lisäksi kokeile vaikkapa kanelitankoa, korianterin- tai fenkolinsiemeniä tai ripauksen kuivattua chiliä.
Pieni tilkka sherryä tai makeaa jälkiruokaviiniä veden sekaan tekee liemestä erityisen aromikkaan ja korostaa marjojen ja sienten makuja entisestään.
Pikkelöidyt punaherukat
- 4 dl punaherukoita
- 1/2 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl sokeria
- 1,5 dl vettä
- pari laakerinlehteä
- ½ tl korianterinsiemeniä
- Riivi ja huuhtele punaherukat. Aseta marjat hyvin desinfioituun lasipurkkiin laakerinlehtien ja korianterinsiementen kanssa.
- Kuumenna kattilassa vesi, väkiviinaetikka ja sokeri kiehuvaksi. Jäähdytä. Kaada punaherukoiden päälle.
- Anna tekeytyä viileässä vähintään vuorokauden ajan.
Resepti: Mari Moilanen

Lähde: Iltalehti