Ruokakirjailija Arja Elina Laine opettaa ihmisiä käyttämään Airfryeria uutuuskirjassaan Airfryer – Kotikokin keittiössä (Readme.fi).
Airfryerilla voi kirjailijan mukaan valmistaa helposti herkullisia ja terveellisiä ruokia.
– Airfryer on paras keksintö pitkään aikaan keittiöön ja onneksi se on tullut jäädäkseen, hän hehkuttaa.
Laineen mukaan Airfryer on loistava nopeutensa ja helppoutensa ansiosta – sen avulla tulee syötyä myös enemmän kasviksia ja juureksia. Lisäksi ruokiin tulee rapea pinta ilman ylimääräisiä paistorasvoja.
– Airfryer on mainio apu, kun halutaan valmistaa itse rapeita ranskalaisia vähällä rasvalla ja ilman uppopaistamista, Laine kertoo.
Ranskalaiset airfryerissa
- n. 500 g jauhoisia tai yleisperunoita (4–5 perunaa)
- 2 tl rypsi- tai oliiviöljyä
- n. ½ tl mineraalisuolaa
- n. ½ tl savupaprikajauhetta
- n. ¼ tl cayennepippuria tmv.
- Pese perunat hyvin. Niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa ne mahdollisimman samankokoisiksi, n. 8–10 mm:n tikuiksi, voit halutessasi käyttää mandoliinin ranskanperunaterää. Liota perunasuikaleita hetki kylmässä vesikulhossa ja huuhdo perunasuikaleet muutamaan kertaan juoksevalla vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Valuta perunat lävikössä ja kuivaa hyvin talouspaperilla tai pyyhkeellä.
- Esilämmitä airfryer 170 asteeseen tyhjänä 2 min. Sekoita perunat, öljy ja mausteet kulhossa. Kaada ja levitä perunat ritiläkoriin tai -pellille. Kypsennä 170 asteessa 10 minuuttia, sekoita/ravistele koria 5 ja 10 minuutin kohdalla. Nosta laitteen lämpötila 195 asteeseen. Kypsennä perunoita vielä 13–16 minuuttia siten, että sekoitat niitä varovaisesti/ravistelet koria kertaalleen puolivälissä. Paistoaikaan vaikuttaa perunatikkujen paksuus ja airfryerin korin koko: mitä laakeampi kori, sitä ohuempi kerros perunoita ja sitä nopeammin ranskalaiset paistuvat rapeiksi.
- Tarjoa perunat kuumina ja rapeina esimerkiksi ketsupin, (chili-)majoneesin tai kermaviilidipin kanssa.
Resepti: IS / Ruokala