Löytääkö rosolli tiensä sinunkin juhlapöytään?

Rosolli on yksi perinteisimmistä jouluruoista, joka ei ehkä tänä päivänä ole enää kaikkein suurimmassa suosiossa nuorison keskuudessa. Asiaan on kuitenkin tulossa muutos mikäli kokeilet tätä reseptiä keittämisen sijasta punajuuret paahdetaan.

Paahtamalla kypsennetyt punajuuret ovat maukkaampia ja makeampia varsinkin, jos lisäät niihin paahtamisen loppuvaiheessa hieman hunajaa tai siirappia.

Rosolli paahdetuista punajuurista

Ainekset

(4–6 annosta)

Rosolli

  • 600 g punajuuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa
  • Ripaus mustapippuria
  • 2 keskikokoista kiinteää perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 pieni hapokas omena (esim. Granny Smith)
  • ½ pieni sipuli tai 2 rkl hienonnettua salottisipulia

Kastike

  • 200 g ranskankermaa tai smetanaa
  • 1 tl mietoa sinappia (valinnainen)
  • 1–2 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
  • ½ tl sokeria tai hunajaa (tasapainottamaan)
  • Suolaa ja valkopippuria maun mukaan

Valmistusohjeet

  1. Paahda punajuuret
    Kuori punajuuret ja leikkaa noin 1,5 cm kuutioiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, suola ja pippuri. Levitä leivinpaperille ja paahda 200 °C:ssa 30–40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä ja kevyesti karamellisoituneita. Jäähdytä.
  2. Valmistele muut kasvikset
    Keitä perunat ja porkkanat kuorineen kypsiksi. Jäähdytä, kuori ja kuutioi.
    Kuori ja kuutioi omena juuri ennen sekoittamista, jotta se pysyy raikkaana.
  3. Kokoa rosolli
    Yhdistä jäähtyneet paahdetut punajuuret, peruna, porkkana, omena ja sipuli. Sekoita varovasti.
  4. Tee kastike
    Sekoita kastikeainekset tasaiseksi. Maista ja säädä happo–makeus tasapainoiseksi.
  5. Tarjoilu
    Tarjoa kastike erikseen tai kääntele osa kastikkeesta rosolliin juuri ennen tarjoilua, jotta värit säilyvät kauniina.

Syvempi maku: Lisää paahdon loppuvaiheessa punajuurille ½ tl vaahterasiirappia tai hunajaa.

LUE MYÖS: Maailman kaunein graavilohi saa värinsä tästä juureksesta (Kalajutut.fi)