
Kermainen lohikeitto valmistuu vaivattomasti muutamasta perusraaka-aineesta ja maistuu niin arjen keskellä kuin viikonlopun illallisella. Iltalehden mukaan parempaa lohikeittoa ei löydä.
Lohikeiton juuret ulottuvat Suomessa ainakin 1800-luvun alkuun. Tuohon aikaan lohi oli arvostettu herkku, jota tarjoiltiin erityisesti juhlapöydässä.
Nykyisin lohi on yhä suosittu ruokakala. Suomessa eniten viljelty kalalaji on kirjolohi, jota myös syödään eniten. Vuonna 2023 suomalaiset söivät keskimäärin 1,5 kiloa kotimaista kirjolohta henkeä kohden, kertoo Luonnonvarakeskus. Myös ulkomailta tuotu kasvatettu lohi pitää pintansa suosikkina – sitä kului jopa 2,4 kiloa per asukas.
Lohi on terveellinen valinta – suosi suomalaista!
Rasvaisena kalana lohi on myös erinomainen valinta terveydelle: se tarjoaa pehmeitä rasvoja ja sydämelle hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja.
Kalatiskiä tutkiessasi kannattaa suosia suomalaista. WWF:n mukaan kotimainen kasvatettu kirjolohi on vastuullinen valinta.
Alta löydät keittiömestari Risto Mikkolan lohikeiton reseptin.
Risto Mikkolan lohikeitto
- 1 l vettä
- 1 kalaliemikuutio
- 3 laakerinlehteä
- 10 maustepippuria
- 2 sipulia hakkeena
- 800 g perunaa kuutioina
- 3 dl kuohukermaa
- 2 rkl voita
- 1 dl tillihaketta
Valmistusohjeet
1. Kiehauta kattilassa kalaliemi, mausteet ja sipulit.
2. Lisää perunat ja hauduta kypsiksi. Lisää kerma, voi ja tilli. Kiehauta ja tarkista maku.
Paistettu lohi
- 8 x 50 g lohisiivuja
- 30 g voita
- 1 tl suolaa
1. Paista lohet paistinpannulla voissa rapean kypsiksi ja mausta suolalla.
Tillipesto
- 50 g tillihaketta
- 30 g mantelilastuja
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 0,5 tl suolaa
1. Laita kaikki raaka-aineet blenderiin ja soseuta. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.
Annoksen kokoaminen
1. Laita lautaselle lohikeittoa, lusikoi sen päälle tillipestoa ja lopuksi kaksi siivua paistettuja lohipaloja.
2. Koristele tillinoksalla. Tarjoa ruisleivän ja paahdetun sipulilevitteen kera.
Paahdettu sipulilevite
- 2 isoa sipulia
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 0,5 tl suolaa
1. Laita kuorelliset kokonaiset sipulit uuninkestävään vuokaan ja paahda 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
2. Purista kypsä sipuli blenderiin. Lisää oliiviöljy ja suola. Soseuta.
Lähde: Iltalehti