Keittiömestari Risto Mikkola vietti lapsuutensa mustikkametsissä vanhempiensa mukana.
Hän lähtee yhä innolla metsään poimimaan mustikoita ja nauttimaan luonnon rauhasta.
– Mustikasta tulee aina mieleen, miten iskä ja äiti ottivat mukaan mustikkaan. Pikkupoikana se ei ollut mitään suosikkihommaa, Mikkola muistelee Iltalehdelle.
Aikuisena marjojen poiminta on saanut uuden merkityksen – saaliin määrä ei ole enää tärkeintä. Metsän hiljaisuus ja kiireetön tunnelma houkuttelevat yhä uudelleen.
– Itse poimittu mustikka on täynnä makua ja väriä, Mikkola kehuu.
Suomalaisessa keittiössä mustikka on arvostettu raaka-aine, ja erityisesti savolainen mustikkakukko, eli rättänä, on yksi tunnetuimmista herkuista. Tänä keväänä se sai EU:n nimisuojan, joka perustuu leivonnaisen perinteiseen asemaan savolaisessa ruokakulttuurissa.
Klassinen mustikkapiirakka kuuluu myös Mikkolan kesään
Kesään kuuluu myös klassinen mustikkapiirakka, jonka jokainen haluaa leipoa ainakin kerran. Vaihtoehtoja on monia, mutta tällä kertaa Mikkola ei turvaudu pulla- tai murotaikinaan. Hän valmistaa helposti pellille levitettävän version, jonka salainen ainesosa on piimä.
Perinteisen vaniljajäätelön tai -kastikkeen sijaan Mikkola tarjoilee piirakan kanssa itse vispatun kerman, johon on sekoitettu rahkaa ja mustikoita.
Ei jää epäselväksi, värjääntyykö suu siniseksi.
Mustikkapiirakka
- 250 g voita
- 8 dl vehnäjauhoja
- 4 dl sokeria
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 rkl ruokasoodaa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 dl piimää
- 2 kananmunaa
- 1 tl kardemummaa
Täyte:
- 500 g mustikoita
- 1 rkl perunajauhoja
Valmistusohjeet
- Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita rasva joukkoon.
- Jaa massa kahteen osaan. Säästä hieman pienempi puoli pinnalle ripoteltavaksi muruseokseksi.
- Sekoita puuhaarukalla isompaan, pohjaksi tulevaan massaan piimä, munat ja kardemumma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä pohjataikina leivinpaperin päälle pellille (30 x 40 cm).
- Sekoita mustikat ja perunajauhot keskenään. Lisää ne pohjan päälle. Ripottele pinnalle taikinamuruseos. Paista 200 asteessa uunin alaosassa noin 20 minuuttia.
Mustikka-rahkamousse
- 2 dl vispikermaa
- 250 g maitorahkaa
- 2 dl mustikoita
- 1 rkl mustikkajauhetta
- 0,5 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
Valmistusohjeet
- Vaahdota vispikerma kevyeksi vaahdoksi.
- Hienonna mustikat veitsellä vähän pienemmäksi.
- Sekoita rahka, sokeri, vaniljasokeri, mustikkajauhe, sitruunanmehu ja kuori sekä hienonnetut mustikat keskenään kulhossa.
- Kääntele kermavaahto varovasti joukkoon, jotta mousse pysyy ilmavana.
- Maista ja lisää makeutta tarvittaessa.
Lähde: Iltalehti