Keittiömestari Risto Mikkola kertoo Iltalehden haastattelussa suunnitelleensa isänpäiväksi kotiruoan, jonka söisi itsekin hyvällä ruokahalulla.

Lopputuloksena syntyi katkarapu-makaronilaatikko, jossa perinteinen arkiruoka saa merenelävistä uuden ilmeen. Mikkola sanoo Iltalehdelle, että idea lähti hänen omasta rakkaudestaan tavalliseen liha-makaronilaatikkoon.

Hän pohti, miten tutun ruoan voisi ajatella kokonaan uudesta kulmasta – ja päätti vaihtaa jauhelihan katkarapuihin. Meren antimet ovat Mikkolan mukaan monesti turhaan sivussa kotikeittiöissä, vaikka ne sopivat hyvin myös arkisiin ruokiin.

Katkaravut tuovat laatikkoon pientä juhlavuutta, ja myös laatikon mausteita on päivitetty. Perinteisen maustepohjan sijaan makaronilaatikko saa potkua chilistä ja valkosipulista, jolloin tuttu ruoka nousee hieman juhlavammalle tasolle.

Skagenia kylkeen

Rakenteeltaan laatikko muistuttaa yhä klassista makaronilaatikkoa, mutta makumaailma on erilainen. Lisäksi Mikkola kertoo Iltalehdelle tehneensä katkaravuista skagen-tyylisen massan, joka on tarkoitus tarjota laatikon rinnalla – tai vaihtoehtoisesti salaatin tai leivän kanssa.

Jos skagenia jää yli, se sopii Mikkolan mukaan hyvin myös esimerkiksi uuniperunan täytteeksi tai blinien kaveriksi. Näin yksi kokonaisuus taipuu moneen eri käyttötarkoitukseen.

Muista ottaa ravut ajoissa sulamaan

Mikkola muistuttaa Iltalehden jutussa myös käytännön vinkistä: pakastekatkaravut kannattaa siirtää sulamaan jo edellisiltana. Oleellista on, että ravut ovat kuivia siinä vaiheessa, kun ne sekoitetaan skagen-massaan. Siksi ne on hyvä valut­taa huolellisesti siivilässä ja tarvittaessa painella vielä kuiviksi talouspaperilla.

Katkarapu-makaronilaatikko

  • 400 g kuorittuja katkarapuja (pakaste käy, sulata ja valuta hyvin)
  • 400 g makaroneja
  • 1 rkl voita
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
  • 2 dl kuohukermaa
  • 5 dl maitoa
  • 0,5 dl sriracha-chilikastiketta
  • 150 g juustoraastetta
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 1 dl tillihaketta

Valmistusohjeet

  1. Keitä makaroni runsaassa suolatussa vedessä lähes kypsäksi. Valuta.
  2. Kuumenna pannu, lisää voi ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää valutetut katkaravut nopeasti, jotta niistä haihtuu ylimääräinen neste (älä paista pitkään).
  3. Sekoita kulhossa kananmunat, kerma, maito, sriracha, puolet juustoraasteesta ja mausteet.
  4. Yhdistä makaroni, tillihake ja katkarapuseos, kaada voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle munamaito-juustoseos ja ripottele loput juustot päälle.
  5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja laatikko hyytynyt.

Skagen-salaatti

  • 250 g kuorittuja katkarapuja (mielellään pienempiä, valutettu hyvin)
  • 0,5 dl majoneesia
  • 1 dl smetanaa
  • puolikas pieni punasipuli hienonnettuna
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan
  • mustapippuria maun mukaan

Koristeluun

  • sitruunalohkoja
  • tillin oksia
  1. Sekoita kulhossa majoneesi, smetana, sitruunamehu, sipuli ja tilli.
  2. Lisää katkaravut ja sekoita varovasti, jotta rakenne pysyy kuohkeana.
  3. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa 15–30 minuuttia. Tarjoa vihersalaatin kanssa.

Lähde: Iltalehti

LUE MYÖS: Tämä puuro tuo joulufiiliksen – valmista yöksi jääkaappiin ja herkuttele aamulla (Marjastaja.fi)