
Yksi kesän selkeimmistä merkeistä on makeiden kotimaisten mansikoiden ilmestyminen – ja samalla herää vastustamaton halu leipoa mansikkakakku.
Perinteinen mansikkakakku syntyy sokerikakkupohjasta, jossa kananmunat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi taikinaksi. Lopputuloksena on mehevä ja kostea klassikko. Mutta miksei välillä kokeilisi jotain toisenlaista – kuten rapeaa ja herkullista kauralastukakkua?
Kauralastupohjainen kakku on helppo ja nopea tehdä, ja se sopii täydellisesti kesäloman leppoisaan tunnelmaan – erityisesti silloin, kun ollaan mökillä eikä keittiöstä löydy vatkainta. Kerman voi näppärästi vaahdottaa vaikka ravistamalla purkissa. Ilta-Sanomien ruokatoimittaja Outi Mehto jakoi herkullisen reseptin.
Kauralastukakku
6–8 annosta
Valmistusaika noin 40 min, aktiivista noin 20 min
- 100 g voita
- 3 dl kaurahiutaleita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- ¼ tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 kananmuna
- 3 dl vispikermaa
- 3 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 250 g maitorahkaa
- noin 300 g mansikoita
- muutama mintun tai sitruunamelissan lehti
Valmistusohjeet:
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
- Laita voi sulamaan miedolle lämmölle mikroon tai kattilaan. Voin sulaessa sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri, suola ja leivinjauhe yhteen kulhossa. Anna voisulan hieman jäähtyä ja sekoita se sitten kuivien ainesten joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kananmuna.
- Levitä taikina mahdollisimman ohueksi levyksi leivinpaperoidulle uunipellille. Mitä ohuempi levy on, sitä rapsakampi ja helpommin leikattava kakusta tulee. Kostuta kädet vedellä niin taikina ei tartu sormiin vaan se on helpompi painella tasaiseksi. Älä kuitenkaan kastele taikinaa. Toinen vaihtoehto on ripottaa taikinan pinnalle hieman jauhoja.
- Paista keksilevyä uunin keskitasolla noin 15–20 min levyn paksuudesta riippuen. Tarkkaile paistumista, jotta reunat eivät pääse palamaan. Nosta pelti uunista, leikkaa keksilevy esim. pizzaleikkurilla keskeltä kahteen samankokoiseen osaan, ja siirrä keksilevy leivinpapereineen uuniritilälle jäähtymään. Annan jäähtyä hyvin.
- Vaahdota kerma ja sokerit ja kääntele vaahdon joukkoon rahka. Leikkaa mansikat viipaleiksi.
- Levitä puolet kerma-rahkaseoksesta toisen keksilevyn päälle ja asettele päälle puolet mansikoista. Laita päälle toinen keksilevy, loput kerma-rahkaseoksesta ja koristele mansikoilla ja mintun tai sitruunamelissan lehdillä. Tarjoa heti, jos haluat, että keksit ovat syödessä rapsakoita – sopii etenkin oikein ohuen keksin kohdalla. Tekeytyessään keksi pehmenee.
Resepti: IS / Ruokala