Omenoita saa kaupasta ympäri vuoden, mutta kotimaisten omenoiden makua ei voita mikään.

Kotimaisten omenoiden kirpsakka maku tekee niistä mainioita erityisesti leivontaan. Kokeile tätä reseptiä, jos pidät lempeistä omenajälkkäreistä.

Voit tarjoilla piirakkaa vaniljajäätelön tai kastikkeen kera.

Pinnalta mehevä ja sisältä kuohkea omenapiirakka

Ainekset

  • Vuokaspray
  • 30 g suolatonta voita + kakkujauhepakkauksen ohjeen mukainen määrä voita (tai öljyä)
  • 550 g pieniksi kuutioiduista, kuorellisista makeanhapoista omenoista (noin 4 keskikokoista omenaa)
  • 50 g fariinisokeria (vaaleaa tai tummaa)
  • 3 tl omenapiirakkamaustetta tai kurpitsapiirakkamaustetta, jaettuna
  • 1/4 tl karkeaa suolaa (esim. merisuola)
  • 1 pkt (375–430 g) keltaista kakkujauhetta
  • Kakkujauhepakkauksen ohjeen mukaiset nesteet ja munat (vesi tai maito, munat ja voi tai öljy)
  • 90 g tomusokeria
  • 25 ml täysmaitoa tai kevytmaitoa

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 175 °C:seen. Voitele 23 × 33 cm uunivuoka vuokaspraylla. Vuoraa vuoan pohja ja pitkät sivut leivinpaperilla, jotta kakun voi helposti nostaa pois.
  2. Sulata 30 g voita suurella paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää 550 g omenakuutioita, 50 g fariinisokeria, 1 tl omenapiirakkamaustetta ja 1/4 tl suolaa. Kypsennä, kunnes omenat pehmenevät ja neste on lähes haihtunut, noin 8 minuuttia. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä hieman.
  3. Valmista kakkutaikina pakkauksen ohjeen mukaan, käyttäen tarvittavat nesteet, munat ja voi tai öljy. Sekoita taikinan joukkoon loput 2 tl omenapiirakkamaustetta. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Lusikoi omenaseos ja mahdollinen neste tasaisesti taikinan päälle.
  4. Paista kakkua 30–35 minuuttia, tai kunnes taikinaan työnnetty tikku tulee puhtaana ulos. Nosta vuoka ritilälle ja anna jäähtyä täysin, noin 1,5 tuntia.
  5. Sekoita pienessä kulhossa 90 g tomusokeria ja 25 ml maitoa, kunnes seos on sileää. Valuta kuorrute tasaisesti kakun päälle. Tarjoa heti tai anna kuorrutteen jähmettyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Jaa resepti ystävillesi!

LUE MYÖS: Suolaiset joulutortut vievät kielen mennessään – maun salaisuus piilee lohitäytteessä (Kalajutut.fi)