Maksalaatikko jakaa mielipiteet – toiset pitävät siitä, kun taas toiset vieruksuvat sitä toden teolla.

Jos sinun tekee mieli maksalaatikkoa, mutta tiedät ettei koko perheesi halua sitä syödä niin kokeile siinä tapauksessa tätä versiota, jossa maksa korvataan sienillä.

Tuloksena on pehmeä ja miedon mausteinen arkiruoka, joka muistuttaa perinteistä maksalaatikkoa rakenteeltaan ja maustepohjaltaan, mutta sopii myös niille, jotka eivät maksasta pidä.

Sienet tuovat tähän laatikkoon ihanan aromin – lopputulos voikin joidenkin mielestä muistuttaa hieman risottoa.

boletus edulis half food drink d13793
Kuva: Picryl.com

Kotimaisista sienistä erityisen hyviä maksan korvaajia ovat:

  • Suppilovahvero – antaa tummaa väriä ja umamista makua, vähän ”lihaisaa”.
  • Herkkutatti – voimakas aromi ja kiinteä rakenne, antaa syvyyttä laatikkoon.
  • Kanttarelli – miedompi, mutta hieno maku ja kaunis väri.

Maksalaatikko ilman maksaa (sieniversio)

Ainekset (4 annosta):

  • 2 dl puuroriisiä
  • 5 dl vettä
  • 3 dl maitoa tai kaurajuomaa
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 200 g suppilovahveroita tai herkkutatteja (myös yhdistelmä käy)
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl siirappia
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl maustepippuria
  • ½ tl valkopippuria
  • (halutessa ½ tl meiramia)
  • voita vuoan voiteluun

Valmistus:

  1. Keitä riisi vedessä melkein kypsäksi. Lisää maito ja hauduta pehmeäksi.
  2. Puhdista ja silppua sienet, paista pannulla kunnes neste on haihtunut. Lisää sipuli ja kuullota.
  3. Yhdistä riisi, sieniseos, kananmuna, siirappi ja mausteet.
  4. Kaada voideltuun uunivuokaan ja paista 175 °C noin 1 tunti.
  5. Voit halutessasi koristella maksalaatikon pinnan voissa paistetuilla sienillä.

Tarjoile puolukoiden tai puolukkahillon kanssa.

LUE MYÖS: Vispipuuron voi tehdä myös tästä marjasta – jopa paremman makuista kuin puolukka! (Marjastaja.fi)